Muinasjutte saab kuulata nüüdisaegsest helipesast

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Ragne Veensalu, kes loeb Spotifys muinasjuttu, saab laval näha Von Krahli teatri lavastuses "Sinihabe". (Taamal piilub Mari Pokinen.)
Ragne Veensalu, kes loeb Spotifys muinasjuttu, saab laval näha Von Krahli teatri lavastuses "Sinihabe". (Taamal piilub Mari Pokinen.) Foto: Arthur Arula

Eesti rahvakultuuri keskus lõi muinasjuttudele tänapäevase helipesa, sest rahvakultuuri püsimiseks on oluline arenguga kaasas käia ja hoida muutustel kätt pulsil.

Nii lõigi Eesti rahvakultuuri keskus eesti muinasjuttude sarja platvormile Spotify, et jagada meie endi rahvalugusid inimestega selles keskkonnas, mida praegu kasutatakse ning mille kaudu nende lugudeni hõlpsalt jõuab.

Esimesed kolm avalikustatud muinasjuttu on sisse lugenud näitlejad Kait Kall ("Kuutõrvajad"), Ragne Veensalu ("Kuninga väimees") ja Maili Metssalu ("Murueide tütre õnn"). Sarja alguskõlli on mänginud pärimusmuusik Juhan Suits.

"On väga oluline, et pereringis lugusid jutustatakse ja vanemad oma lastele unejutte loeksid. Tänapäeval on aga materjali, mida lugeda või jagada, väga palju, ning et meie muinasjutud unustusehõlma ei poeks, oleme inspiratsiooniallikaks ja mõnusaks ühiskuulamiseks loonud muinasjuttude sarja. Selleks kasutame tänapäeva üht levinuimat vormi Spotify. Loodame, et jõuame selle kaudu inimesteni, kes mujalt muinasjutte ei kuulaks. Olgu see muinasjuttudele uudne ja mõnus pesa," tutvustas ettevõtmist Eesti rahvakultuuri keskuse suulise pärandi spetsialist Maili Metssalu.

Ta lisas, et nüüdisaegse platvormi ja salvestiste kaudu loodetakse innustada nii lugude kuulamist kui ka rääkimist, et muinasjutud ja jutuvestmine meie kultuuris kestaks.

Spotifysse hakatakse kuulamismaterjali järjest lisama. Järgmised episoodid saavad kuuldavaks veel detsembri jooksul.

Eesti suulise pärandi üheks oluliseks osaks on nii lastele kui ka täiskasvanutele suunatud lood ja muinasjutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles