Noored uurijad valgustasid kodupaiga ajaloo põnevaid tahke

Copy
TISLERI TALU.
TISLERI TALU. Foto: Marianne Loorents

Viies ülevirumaaline noorte koduuurimiskonkurss sai teoks. Hoolimata erilisest olukorrast esitati konkursile 41 õpilastööd 14 Virumaa koolist. Autorite sekka kuulusid nii algklassiõpilased kui ka abituriendid. Rõõmustas, et oli rohkesti töid, mis osalesid ka mitmel üleriigilisel võistlusel ja konkursil. Meeldiv on märkida, et sel aastal laekus senisest enam töid Ida-Viru koolidest, samuti oli rohkem osalejaid gümnaasiumidest. Lisandusid kaks gümnaasiumi: Toila gümnaasium ja Narva vanalinna riigikool. Kahjuks saabus vähem töid väikestest maapõhikoolidest, kus varem on olnud aktiivne koduuurimine.

Oluliselt on laienenud tööde temaatika: töid on kodukoha olulistest isikutest, kodukoha ja selle ettevõtete, ajalehtede, jahinduse ja spordi ajaloost, muuseumi inventariseerimisest, toitumisest, koolikiusamisest, prügi sortimisest ja elektri säästmise võimalustest.

Rõõmu on sellest, et ikka on kodukoha ajalooga seotud töid, et mitte kõik ei ole läinud europrojektide tuules uute teemade käsitlemisele. Meeldivaks üllatuseks oli seekord Tamsalust saabunud uurimistöö maailmakuulsa teadlase Endel Kolde kohta, kelle lugu väärib laiemalt tutvustamist. Uudne oli Eliis Mätase praktiline töö: Tisleri talu vanade asjade etnograafiline ülevaade. Kahjuks ei olnud sel aastal ühtegi filmi, küll aga muid huvitavaid loovtöid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles