Järjekordne petuskeem Internetikelmid muutuvad järjest kavalamaks, nüüd meelitavad nad libalehele (1)

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Paistab nagu päris, kuid tegelikult pole. Aadressiribale viskas kirja https://sloneczko.zgora.pl/...../.
Paistab nagu päris, kuid tegelikult pole. Aadressiribale viskas kirja https://sloneczko.zgora.pl/...../. Foto: Kuvatõmmis

Internetikelmid leiutavad järjest uusi võtteid, kuidas ligi pääseda inimeste pangakontodele. Täna üritati lõksu püüda Virumaa Teataja ajakirjanik.

Siinkirjutaja tööpostkasti tuli alljärgnev meil, mille turvasüsteem õnneks automaatselt prügikasti viskas.

Kiri ise on selline:

"Head päeva,

Teie maksetehing on tühistatud. Tagasimakse töötlemiseks klõpsake alloleval lingil ja logige sisse ning järgige protsessi.

Logi sisse

Edasiste probleemide vältimiseks viige protsess lõpule 24 tunni jooksul.

Tänan mõistmise eest."

Miks on see teavitus kahtlane? Esiteks on see tulnud aadressilt info@24hseb.com. SEB pank ei kasuta sellise laiendiga meiliaadressi, nende aadressid lõpevad laiendiga .ee.

Kuigi kiri paistab korrektne, ei alusta eestlane või Eestis tegutsev ettevõte seda pöördumisega "Head päeva". Kirja sees räägitakse Teie vormis, aga lõpuks minnakse juba väga familiaarseks. Ühtki nime ega kontakti kiri ei sisalda. Ja lõpuks: sisenedes õigesse SEB panka (avasin uue akna õigel aadressil) sain kinnitust, et ühtki tehingut tühistatud pole.

Vajutasin siiski lingile, mida kirjas pakuti – ma tean, kui kaugele võib minna, ilma et ma oma konto ja paroolid ohtu paneksin. Avanes libaaken, mis on äravahetamiseni sarnane SEB panga omaga, ainult aadressiribal on täiesti suvaline aadress (https://sloneczko.zgora.pl/...../). Väga väike erinevus on kirja suuruses ja stiilis ning paremas servas pole hoiatust internetikelmide eest, mis panga õigel lehel on olemas.

​Kui ma nüüd nõutud väljadele oma andmed sisestaksin, saaksid netipätid minu paroolid enda valdusesse.

Palun olge igasuguste kahtlaste või isegi vähem kahtlaste "pangakirjade" suhtes umbusklikud! Pigem juhtugugi mingi segadus – alati on võimalik seda klaarida –, kui annate netipättidele ligipääsu oma kontole. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles