Juhtkiri: tark varas su tarkvaras

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kes poleks saanud e-kirja, mis lubab ulmesummasid, loteriivõitu või pärandust. Selleks et see õigusega sulle kuuluv summa ka sinuni jõuaks, pead jagama oma isikuandmeid, helistama kuhugi või ise kõigepealt kellelegi mingi summa üle kandma, et “asjad liikuma saada”. Iseenesest mõistetav, et see tubli välismaa advokaat, kelle südameasi on sinu tuleviku kindlustamine, ei saa enne seda summat sulle kanda.

Eesti on e-riik, meeldib meile korrutada söögi alla ja peale. Suur osa maailmast on samas juba ammu e-maailm, nii et mingit eristaatust pole meil siinkohal enam ammu. Praegu saame teha netis asju, mille jaoks vanasti oli vaja järjekorras seista ning paberit raisata. Samas peame olema valvsad, kuna paari valutu hiireklikiga võib netipätt saavutada selle, mida vanasti tehti paari lõuahaagi ja kotijooksuga. Ning summad, mis nende skeemidega kaovad, võivad olla kordades suuremad, kui eales ridiküli mahtunud oleks.

Lollidelt tulebki raha ära võtta, ütlevad siinkohal paljud. Kahjuks ei saa prokuratuur ega meie turvalisust kaitsma pandud võimuorganid selle lausega piirduda. Vaja on inimesi harida, kuna petuskeemid muutuvad järjest usutavamaks. Ettepanek, et anna mulle täna tuhat, ma investeerin ja sa saad homme kolm tuhat tagasi, enam kaubaks ei lähe, ja seda mõistavad ka netipätid. Praegu võivad nad esineda pangana, teatada “häiretest” ja meelitada sind libalehele, mis on mõne panga kodulehe täpne koopia. Kui sisestada sinna oma paroolid, hakkavad pätid nendega toimetama õiges pangas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles