Lahemaa kutsub kaasa laulma ja tantsima

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Lahemaalastega kaasa tantsida on jõukohane igaühele, kinnitas Viivi Voorand.
Lahemaalastega kaasa tantsida on jõukohane igaühele, kinnitas Viivi Voorand. Foto: Lahemaa Rahwamuusikud

Viivi Voorandi ning Lahemaa Rahwamuusikute 46-aastane töö ja lust said plaadile “Laula-tantsi Lahemaaga”, kus lugusid on kokku sama palju kui ansamblil vanust. Ansambli asutaja ja juhi Viivi Voorandi sõnul pole lugude arvu kokkulangevus ansambli vanusega taotluslik, vaid on lihtsalt juhus.

Viivi Voorand rääkis, et rahvamuusikaansamblil, kes esitab Lahemaa rahvuspargi aladelt kogutud folkloori, täitus aasta tagasi 45 muusikarikast aastat. Et aga elud ja olud vingerpusse tegid, venis plaadi valmimine palju pikemaks. “Usun, et Eestimaal oleme üks omanäolisem teiste hulgast. Iga esinemine ei ole vaid esinemine, see on olemine,” kõneles Voorand Lahemaa Rahwamuusikutest. “Ja et me selle tunde oleme kätte saanud, siis ikka tänu meie algusaegade memmedele-taatidele. Laulavad, tantsivad ja teevad vigureid teised taevastel radadel tänaseni! Ja meie ka ... samaga! Kui laulumängu või tantsulaulu sees olemine paneb ikka hõiskama ja kilkama, siis see ka sünnib. Ja kui rahvamuusika istub südames, ei saa pahaks panna, et lauluviis natuke jorutama läheb.”

Rahvamuusikute juht mainis, et nooti tunnevad ansamblis vähesed, aga kui lugu juba käpas, hakkavad sündima improvisatsioon ja mitmehäälsus. “Ja seda ilma ühegi valmis sätitud noodita. Sestap on käesolev salvestus ka hoopis erinev tavapärasest,” rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles