Lääne-Virumaal registreeriti gripipuhang

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Gripi üheks sümptomiks võib olla tugev nohu. Pilt on illustreeriv.
Gripi üheks sümptomiks võib olla tugev nohu. Pilt on illustreeriv. Foto: Sille Annuk

Möödunud nädalal lisandus Eestis 16 A-gripiviiruse juhtu ja haigestumus grippi on kasvutrendis. Üks puhang on alguse saanud ilmselt Lääne-Virumaalt.

Eelmisel nädalal pöördus ägedate respiratoorsete viirusnakkuste tõttu arstide poole 4564 inimest, kellest 43 protsenti moodustasid lapsed. Kõige enam haigestunuid oli endiselt Raplamaal, Tartumaal, Viljandimaal ja Pärnumaal. Haigestumus püsib stabiilsena ja selle intensiivsus on madal. 

Möödunud nädalal kinnitati 16 gripiviirusega (A-gripp) nakatumist ning varasemalt registreeritud gripiga seotud puhangule Lääne-Virumaal lisandusid laboratoorselt kinnitatud kümme juhtu, kokku on selles puhangus 24 juhtu.

Hooaja algusest on kinnitatud laboratoorselt 39 A-gripiviiruse juhtu, alatüpiseeritud on kuus A-gripiviiruse juhtumit, kõik on A(H3). Gripiviiruse tõttu on hooaja algusest alates hospitaliseeritud üks inimene.

Peamiseks haigestumise põhjustajaks on endiselt veel RS-viirus (58,5 protsenti) ja ka metapneumoviirus (14,6 protsenti), kuid hakkab kasvama gripiviirusega seotud haigestumine. Gripiviiruse püsivast levikust veel rääkida ei saa, kuna seni on registreeritud üksikud juhud ja üks lokaliseeritud asutusesisene puhang.

Grippi haigestumuse intensiivsust saab hinnata madalaks, kuid haigestumus on kasvutrendis. Gripiviirusega nakatumist saab ennetada vaktsineerimisega.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel on gripi aktiivsus kogu Euroopa piirkonnas praegu madal, aga kasvutrendis. Püsivat gripiviiruse levikut ei täheldata veel üheski riigis, kuid üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeritakse pea kõikjal. Tuvastatud on nii A- kui ka B-gripiviirust ning samuti on registreeritud hospitaliseerimisi gripiviiruse tõttu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles