Jõuluküünal võib tekitada paksu pahandust

Merly Raudla
Copy
Idüll maiuste ja küünaldega.
Idüll maiuste ja küünaldega. Foto: Nikolas Hagele

Üheks traditsiooniliseks jõulutavaks on süüdata kadunud lähedaste jaoks või lihtsalt hubase meeleolu loomiseks küünal. Kuigi üks pisike küünal tundub olevat süütu, tuleb seda jälgida ja olla ettevaatlik, sest igal aastal saab küünlaleegist alguse mitu rasket põlengut.

Päästeametile tuli mullusest esimesest advendist kuni teise jaanuarini rohkelt küünlaga seotud väljakutseid. Ei ole haruldane, kui järelevalveta küünal süütab laual lebavad oksad või küünla ümber pandud jõulupärja.

"Tulekahju on saanud alguse ka järelevalveta jäetud kuusel põlevast küünlast või õueküünlast, mis oli asetatud plastiklauale," ütles päästeameti kommunikatsiooninõunik Sandra Nahkur. Üks traagiline õnnetus toimus elektrita majapidamises, kus küünalt kasutati valgustamiseks. Sellest süttinud tulekahjus hukkus üks elanik.

"Paar päeva tagasi oli alles juhtum, kui Nublu andur andis tulehäiresignaali. Kuna klient telefonile ei vastanud, läks meie patrullekipaaž olukorda kontrollima," ütles G4S-i standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala. Türilt tulnud häirele kiiresti reageerinud turvatöötajad nägid maja tagumisest aknast toas leeki ja kutsusid kohale päästeameti, kelle abiga avati uks, siseneti majja ning likvideeriti tulekolle. Juhtum sai alguse köögi aknalauale ununenud põlevast küünlast, mis oli süüdanud puidust küünlaaluse. Kahjustada said aknalaud ja aken. Tuli köögist teistesse tubadesse ei levinud ja keegi kannatada ei saanud. "See on üks paljudest näidetest, kui signaali edastav andur on päästnud maja põlengust," kõneles Pärjala.

Igaüks saab muuta jõulud turvaliseks, kui järgib hoolega ohutusnõuandeid.

·  Kontrolli, et sinu eluruumides olevad suitsuandur ja vingugaasiandur oleksid puhtad ja töökorras. Seda aitab kindlaks teha kontrollnupu vajutamisel tekkiv helisignaal.

·  Road valmivad pliidil või ahjus küll ise, aga kõrbemise vältimiseks tuleb toidul silma peal hoida.

·  Kuuse kaunistamisel kasuta päris küünalde asemel elektriküünlaid ja veendu, et need oleksid terved. Ära ööseks küünlaid põlema jäta.

·  Põlevaid küünlaid ei tohi mitte kunagi panna kergesti tuld võtvate materjalide lähedusse (sh küünlakaunistused) ega jätta järelevalveta. Viimane kustutab tule.

·  Avatud koldega kütteseadet ei tohi jätta järelevalveta, sest koldesuust lennanud sädemest võib süttida põrand või vaip.

·  Kasuta ilutulestikku selleks ettenähtud ja ohutus kohas. Kasutusjuhendi leiad toote pakendilt.

·  Vooluvõrku ei tohi elektriseadmetega üle koormata, sest kuumenenud juhtmed võivad lühisesse sattudes süüdata ümbruse. Kasutada tohib ainult korras elektriseadmeid.

 Lisaks sellele, et suitsu- ja vingugaasiandurid peavad olema töökorras, võiksid nad olla ka nutikad ehk edastada häireid. "Kui küünlast või mõnest elektriseadmest tulekahju tekib ja info anduri kaudu kiirete reageerijateni jõuab, siis saab suurema kahju ära hoida," lisas Pärjala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles