Õhtul saabuv uus külmalaine muudab teeolud keeruliseks

Copy
Õhtul saabuv uus külmalaine muudab teeolud keeruliseks.
Õhtul saabuv uus külmalaine muudab teeolud keeruliseks. Foto: Mihkel Maripuu

Prognooside järgi langeb õhutemperatuur pühapäeva õhtuks miinusesse ning oodata on lörtsi- ja lumesadu, mistõttu tuleb arvestada libeduseohuga.

Järgmisel nädalal püsib temperatuur valdavalt miinuskraadides, lumesajuhood jätkuvad ning teeolud võivad kiiresti muutuda. Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg kutsub kõiki liiklejad tähelepanelikkusele ja palub arvestada kiiresti muutuvate ilmastikuoludega.

"Autojuhtidel tuleks valida sobiv sõidukiirus ja hoida pikivahet. Sihtkohta jõudmiseks tasub alati varuda piisavalt aega ning alustada sõitu pigem aeglaselt, et jõuaks teeoludega kohaneda. Libeduseohuga tuleb arvestada ka jalakäijatel ja kergliiklejatel," rääkis Sulg.

Keskkonnaagentuuri ilmateenistuse sünoptiku Kairo Kiitsaku sõnul näitavad ilmakaardid, et tänavu saab nautida talviste ilmaoludega jõulupühi. 

Kiitsak tõdes, et jõulude ajaks on prognoosid ikka väga seinast seina ning muutuvad drastiliselt üle ööpäeva. "Jõulude ajal on kogu Põhja-Euroopas juhtimine madalrõhkkondade käes ning paljudes kohtades valitsevad talvised ilmaolud, ka Eestis. Selles pole kahtluski. Domineerivad miinuskraadid, saartel võib ehk kerge lühiajalise sula teha – sõltub, kui kaugele soe õhk ulatub merelt," kirjutas Kiitsak sotsiaalmeedias. 

Madalrõhkkonnad transpordivad Kiitsaku sõnul Läänemere äärde niiskust ja sademeid. "Kuna õhumass on mõõdukalt külm, tulevad sademed taevast alla enamasti lumena. Pilvi on palju ja pilvisus üldiselt väga muutlik, aga mõnel pool on oodata ka selgimisi, millest tulenevalt saavad temperatuurierinevused piirkonniti väga suured olema," märkis Kiitsak. 

Tema sõnul määrab madalrõhkkondade täpne liikumistrajektoor ära selle, kas lund sajab rahulikult või hakkab tuiskama. "Seda näitab nüüd aeg, aga nagu ütlesin, on prognoosid praegu väga seinast seina. Samas paistab, et valgete jõulude tõenäosus on suur. Lumesajud algavad juba lähipäevil," lisas Kiitsak. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles