Mida kuulata, kui püha öö on möödas ehk Alternatiive jõulumuusikale

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Valgusmäng Rakvere Vallimäel.
Valgusmäng Rakvere Vallimäel. Foto: Marianne Loorents/AS Postimees Grupp

Kui jõululaupäev on selja taga ja "Püha öö" ning teised hardad jõululaulud kuulatud, ihkab hing midagi muud. Tahaks muusikat, mis lööb kõrva kikki, aga sobib ka pühadeaega.

Missugune võiks olla alternatiivne jõulumuusika? Virumaa Teataja seltskond – ajakirjanikud, fotograafid, keele- ja reklaamirahvas – pani kokku nüansirikka, põneva ja ehk ka üllatusi pakkuva valiku. Head kaasakuulamist!

Eva Samolberg-Palmi:

Muusika on minu jaoks väga hell teema. Nii hell, et kui keegi palub mul rääkida muusikast või valida mõni lugu, siis ma hakkan kartma, sest ma tean, et ma kaon muusika sisse ära. Usun, et mu elus ei ole olnud ühtki teist kunstiliiki, ühtki teist "asja", mis oleks mind nii suuresti mõjutanud kui muusika.

Läbitud metal'i-, pungi-, disko-, Brasiilia-, Kuuba-, afro-, house'i-, d'n'b-periood ja kõik teised loendamatud perioodid on jätnud minusse kustumatu jälje ja elavad minu sees oma vaikset elu, et siis jälle välja lüüa.

Hindan inimesi, kes armastavad muusikat ja kelle sees elab muusika. Jõuluaeg või mitte jõuluaeg, usun, et olen koondanud enda ümber ringi melomaanidest ja mul on võime haista muusikainimest juba kaugelt. Tunnen ennast muusika, inimeste ja muusikainimeste keskel kõige paremini.

Lood, mida jõulujärgsel perioodil kuulata

Ariel Pinki "Baby" on kahtlemata kõige naiivsem ja armastusväärsem lugu inimestest ja armastusest ja aitab seedida ka kõige raskemini seeditavat jõuluvorsti.

Sérgio Mendes "Mas, que Nada"

Kui akna taga on külm ja elektrihinnad kõrged, tuleb sooja saada muusikast. Sérgio Mendesi hitist "Mais, que Nada" on versioone tehtud palju, aga originaali vastu need ei saa.

Disclosure "Observer Effect"

Midagi natuke uuemat ja tantsulisemat. Tegelikult täiesti bänger, mis jõuluuima kindlasti minema pühib.

Marianne Loorents:

Émilie Simon "To the Dancers on the Ice". See lugu kõlab dokumentaalfilmis (vaadake ja te ei kahetse) "Pingviinide marss" – prantsuse keeles "La Marche de l'empereur" ("Keisrimarss").

Lisette Luik:

Minu jõulurepertuaari kuulub paar Mari Pokineni lugu. Eelkõige "Sõpradele", sest jõulud on pere aeg ja sõbrad on mu pere. See laul sobib mängima väga hästi sel hetkel, kui kaua kadunud sõbrad istuvad laua äärde ja ei teagi, millest teistega juttu alustada – see lugu ütleb kõik ja sulatab jää.

Lana Del Rey "Smarty", kuna see algab sõnadega "Do I make you feel like Christmastime?" ning hiljem kõlab laulus "Say I make you feel like Christmastime". Tegu ei ole jõululooga. See on üsna tavapärane reylikult flirtiv lugu, ainult et selle viis kõlab erakordselt riukalikult. Minu meelest on tore, et see lugu toob jõuludesse mängulisust.

Aivar Ojaperv:

Kui jõululaulud, siis olgu vähemalt Led Zeppelini versioonis.

Ain Liiva:

Minu lemmik Marko Matvere jõululaul "väike värdjas p2kapikk".

Kärt Devaney:

Soovitan: väga mõnus talveõhtu album Stingilt. "If on a Winter's Night..." 

Merike Parve:

Kuulasin Sven Grünbergi esimest plaati "Hingus" ja see oli tõeline värskendus peale jõulumuusika üledoosi. "Hinguse" müsteeriumi kogenuna ei saa vahest keegi enam argipäeva halluse üle kurta. Sealt edasi võtsid kohe järjekorda teised albumid, sest jõulud on veel ees ja restarti peab korduvalt tegema.

Veiki Ojaperv:

Muusikast otsin igal ajal, ka pühade eel, vibe'i ehk tunnete kombinatsiooni, mida see minus tekitab. Minu jaoks käivad muusika juurde vaieldamatult leedtuled, küünlad, hämarus, mugavustunne. Ja selle hämara toa ja leedvalguse kumaga sobivad mulle kõige rohkem techno ja melodark, muusikastiilid, mis viivad mind mõneks ajaks kusagile teise dimensiooni. Unustan oma mured ja vaevad. Olen lihtsalt hetkes ja naudin.

Hohzo "Stortyteller" 

Boris Brejcha "Thunderstorm" 

UMEK "Dreams" 

Toomas Herm:

Jõulude ajal on hing ümbritsevale eriliselt avatud. Kui kaubanduskeskuses tavaliselt mängivat muusikat tähele ei pane, siis jõulude ajal küll. Eriti siis, kui tulevad klassikalised jõululood. Mõistagi tekitab see mingil hetkel tüdimust. Kui autoraadios pakuvad Retro FM-ile konkurentsi Vikerraadio või Elmar, siis jõulude ajal on 70–80-ndate muusikat mängiv Retro konkurentsitult esiplaanil, vaheaeg tuleb vaid Vikerraadio täistunniste uudiste ajal.

Retro FM-i kuulates meenub alati noorus. Kui veel YouTube'i vahendusel pilt ka ette tuleb, siis võtavad mälestused ja emotsioonid silmagi märjaks. Salaja. Näiteks duo Suzi Quatro ja Chris Norman oma hitiga "Stumblin' In". Noorusest pakatavad ka lauljad. Aasta siis oli 1978.

Mart Rauba:

Panen oma kolm jõululaulu ka, mis pole kohe kuskilt otsast jõululaulud.

Sharda "Nobody Else"

Mõnus, kergelt popmusa mõjutuste ja suure nakatumisnäitajaga reibas pop-jungle-rave. Happy happy joy joy!

Cage the Elephant feat. Beck "Night Running"

2019. aasta lugu Cage the Elephanti albumilt, mis hakkas millegipärast sel aastal jälle väga meeldima. Kannab endas mingit 70-ndate meelsust, kui rokimehed kasutasid rohkem dub'ist ja reggae'st pärit elemente, aga tiba tänapäevasem.

Higgo "Work"

Veidi tantsulisem lugu, millesarnaseid sai terve suvi kuulatud. Lahe näide sellest, kuhu on UK garage'i-skeene liikunud. Kiire, moodne, tegutsemise muusika. Täpselt selline lugu, mida vaja on, et tõrjuda eemale jõulumuusikat – ehk siis see, mida kõigil vaja on, isegi kui nad seda ei tea.

*Väikeste kõlaritega kuulaja ei pruugi mu vaimustust jagada.

Kairi Piip:

Minule meeldib väga lugu selliselt esitajalt nagu Mirt. "Lööme katuse pealt!". Esitus on lihtsalt super – kananahk tuleb peale. Ja laulu sõnum on väga positiivne – süstib energiat.

Tauno Tihti:

Günf "Viimases bussis". Vahel on selline hingeline seisund, kuhu see lugu kohe sobib.

Oleg Gazmanov "Putana". Olles elus igasugu asju näinud ja kogenud, tekib vahel äratundmisrõõm või siis nukrus, kurat seda teab. 

Merly Raudla:

Minu kindel valik on Antonio Vivaldi "Talv". Olenemata sellest, mis ilm parasjagu meil Eestis jõuluajal akna taga valitseb, sobib see lugu kuulamiseks kui valatult. Möllab lumetorm, kuula Vivaldit, sajab vihma, kuula Vivaldit, krabistab rahet, kuula Vivaldit, puhub vali tuul, kuula Vivaldit.

See on täpselt nii, et võtad omaette olemiseks kümme minutit, paned loo mängima ja lased kogu pähe kogunenud virvarril minna. Kõik heliteose peened detailid lihtsalt voolavad läbi sinu, kuni istud täiesti lummatult ja ei panegi enam tähele, mis ümber toimub. Tekib lausa tahtmine enda jaoks rohkem aega võtta ja mõneks ajaks muusikamaailma täiesti ära kaduda.

Inna Grünfeldt:

The Queen's Six – ansambel, kes laulab pidulikuks Inglise kuningakoja tseremooniad ja andis mõnusa kontserdi Rakvere Kolmainu kirikus. Kuninglik kuuik, kellega tänavu liitus ansambli ajaloos esimene naislaulja, on ilus valik hetkedeks, kui hing ihkab midagi kõlavalt kaunist. "If Ye Love Me" ja "Hard by a Crystal Fountain" 

Aga kui on tahtmine kuulata midagi jõulist, siis muidugi vana hea Kadrina juurtega Loits ja Lembetu. "Aeg ärgata" ja "Suudelda neidu" 

Eno Noorväli:

Võtan laenu muusikast – viisilt ja sõnadelt, Urmas Alendrilt. "Vaikusse, valgusse, puhtusse minna..." Niisiis on ideaaliks ka vaikus – mida on meie ümber järjest vähem ja vähem. Räägin enda eest ja palun siinkohal vabandust neilt, kellele vaikus lausa kõrva karjub. Tean, et võib ka nõnda olla. Aga kui valida, mis võiks olla alternatiivne jõulumuusika, siis mitte mingisuguse muusika kasuks ma ei otsusta, vaid eelistan vaikust. Igaühele oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles