Lihata liha väljakutse: vegani jõulud

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Pole liha ega kala, aga ilusad ja krõbedad on küll.
Pole liha ega kala, aga ilusad ja krõbedad on küll. Foto: Mart Rauba

Alustuseks teeme ühe asja kohe selgeks. Veganid ei kasuta ise hea meelega väljendit “veganiliha”, sest ka neile tähendab liha ikkagi liha. Igasuguseid “veganišašlõkke” või “veganisülte” on nõnda nimetatud selleks, et neid tooteid paremini turustada – eesmärk on kliendile selgeks teha, millise lihatoote tekstuuri või maitset parasjagu luua on proovitud.

Lapsepõlves teadsin, et on liha ja on taimed, aga sellest, et ainult taimsest isu täis saada, ei rääkinud mulle keegi. Porgand oli au sees küll, aga valdavalt seetõttu, et pidavat andma kotkasilmad. Praegu on veganlus kõigile paremini nähtaval, selle plussidest räägitakse nii loomadevastase vägivalla, keskkonnasäästlikkuse kui ka inimese enese tervise seisukohalt.

Neljas seisukoht on isekam, aga ka maitsvam. Erinevalt mu lapsepõlvest on nüüd retsepte netis palju, toiduained lettidel saadaval, hea veganitoidu küpsetamine ja sellega mõnel põhimõttelisel karnivooril kulmu kerkima saamine on proovikivi, mis juba iseenesest kangutamist väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles