Kuidas ma varajaseks jõulukingiks uue oskuse sain

Kärt Devaney
Copy
Lapsepõlvest tuttav kodupasteet on karpi saanud!
Lapsepõlvest tuttav kodupasteet on karpi saanud! Foto: Kärt Devaney

Mul on lindgrenlik lapsepõlvemälestus. On aeg enne jõule ja tulen külmast õuest tuppa. Juba eeskojas segunevad sõõrmetes köögist imbuvad aroomid tuttavlikuks ja mõnusaks koduseks pühadebuketiks, milles koos jõuluvürtsid, apelsin, kapsad, jõuluvorstid ...

Kööki astudes võtab mind vastu ettevalmistuste virvarr. Mäletan vorstitegu, koduse mekiga pasteeti värskel saial, otsast lõpuni ise valmistatud-kaunistatud piparkooke ja suviste-sügiseste maitsete harjal purki pistetud kurke-kõrvitsaid, mis nüüd keldrist üles toodud.

Umbes kuue karbi pasteedi jaoks läheb tarvis:

  • 1400 g veisemaksa
  • 600 g triibuliha
  • 400 g sibulat
  • 500 g porgandit
  • maitse järgi küüslauku (meil oli 4 suurt küünt)
  • 1 pakk võid
  • maitsestamiseks soola, pipart, loorberit ja törts konjakit
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles