Kiri: ilutulestik – ühtede hetkeline rõõm teiste kannatuste hinnaga (1)

Copy
Kiri lugejalt.
Kiri lugejalt. Foto: Kamilla Selina Lepik

Tänavuses valimiskompassis pärisime kohalikel valimistel kandideerijatelt nende arvamust ilutulestiku teemal. 64 protsenti vastanutest leidis, et kohalik omavalitsus peaks kutsuma eraisikuid üles mitte korraldama ilutulestikku aastavahetusel, pidades silmas loomade heaolu. Mitu vastajat tõid esile, et on ise loomaomanikena pidanud vastamisi seisma probleemidega ning näevad lahendusena uuenduslikke meetodeid, näiteks valgussõud.

Sageli inimesed ei mõtle ega analüüsi, mida ilutulestik endaga kaasa toob neile, kel pole mingil põhjusel võimalik seda nautida ning kellele see ühtede hetkeline rõõm hoopis lühi- või pikemaajalisi kannatusi põhjustab. Kas sellisel juhul on aus tulihingeliselt nõuda ilutulestiku korraldamist?

Ilutulestik koosneb valgusest, helist ja materjalist, mis kohe pärast hetkelist kasutamist prügiks muutub ning ka õhku reostab. Tahkete osakeste saasteainete kontsentratsioon võib vahetult pärast ilutulestikku olla kuni kaheksa korda suurem kui tavaliselt. Saasteained võivad pärast ilutulestikku õhus püsida kuni viis tundi ja kuni 77 protsenti õhus leiduvast tahkete osakeste saastest pärineb ilutulestikust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles