Pane tähele: täna on lühendatud tööpäev

Eva Samolberg
, peatoimetaja
Copy
Kriisid lisavad tööturule närvilisust ja toovad palgasurve.
Kriisid lisavad tööturule närvilisust ja toovad palgasurve. Foto: Sille Annuk

Tööinspektsioon tuletab meelde, et tööpäeva lühendamine 31. detsembril on tööandja kohustus ja kõikide töötajate tööpäeva tuleb lühendada kolme tunni võrra.

Tööpäeva lühendamine ei sõltu seejuures tööpäeva kestusest. Näiteks kui inimene töötab osaajaga ainult kolm tundi päevas, ei pea ta riigipühaeelsel päeval tööle tulema, teatas inspektsioon. 

Kui tööandja majandustegevus ei võimalda tööpäeva lühendada, tuleb saavutada töötajaga kokkulepe töötamiseks pühadeeelsel päeval nagu tavalisel tööpäeval. Kui töötaja on sellega nõus, loetakse pühadeeelsel lühendamata tööpäeval kolm tundi ületundideks ning hüvitatakse vastavalt seadusele kas tasulise vaba ajaga või kokkuleppel rahas 1,5-kordselt. 

1. jaanuar on riigipüha, mis on reeglina töötajate jaoks vaba päev. Tööinspektsioon rõhutab, et riigipühal töötatud tundide eest tuleb töötajale maksta kahekordset töötasu sõltumata sellest, kas talle makstakse töötasu kuu- või tunnitasuna, kas ta töötab tavapärase või summeeritud tööajaarvestuse alusel.

Kui töötaja vahetus algab tavalisel tööpäeval ja lõpeb riigipühal, tuleb hüvitada riigipühal tehtavad tunnid. Ülejäänud sama vahetuse töötunnid, mis langevad riigipühale eelnevale või järgnevale päevale, tasustatakse aga tavalises korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles