Aasta 2022 loomaks valiti pruunkaru

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Aasta loom pruunkaru elab Eestis hästi, tema arvukus on viimase viieteist aasta jooksul tõusnud ja asurkonna seisund on hea.
Aasta loom pruunkaru elab Eestis hästi, tema arvukus on viimase viieteist aasta jooksul tõusnud ja asurkonna seisund on hea. Foto: Elmo Riig

Algava aasta loomaks on valitud pruunkaru, kelle arvukus on Eestis viimased viisteist aastat tõusnud ning asurkonna seisund on hea. Karuaasta avatakse pidulikult rahvusvahelisel karupäeval 23. märtsil Tallinna loomaaias, mil karud peaks olema juba talveunest ärganud.

Aasta looma, täpsemalt imetajat, valib MTÜ Aasta Loom koostöös Eesti Terioloogia Seltsi, Eesti Looduskaitse Seltsi, Eesti Jahimeeste Seltsi, Tallinna loomaaia, erametsakeskuse ja Eesti loodusmuuseumiga. Aasta looma on valitud alates 2013. aastast, 2021. aasta loom oli rott.

Pruunkaru ehk Ursus arctos on inimpelglik ning pigem öise ja varjulise eluviisiga kiskja, mistõttu ei kohta teda looduses just tihti. Küll aga võib sagedasti leida karude kohalolust märke – käpajälgi metsateel, värskeid hunnikuid ja vahel paraku ka rüüstatud mesitarusid. Karuaastal proovime anda ülevaate sellest, millist elu Eesti karud elavad, kui palju neid meie metsades on ning miks on nende arvukus kasvamas. Kindlasti huvitab igaüht ka see, kas metsa minnes peaks karu pelgama ja kuidas teda kohates käituma peaks. Eesti Terioloogia Seltsi esimees Oliver Kalda kommenteerib karu valimist aasta loomaks: "Suurkiskjatega kooseksisteerimine vajab nendega arvestamist, et vältida liigseid konflikte. Tuleb arvestada nii ühiskondliku taluvuse piiriga konfliktide osas kui ka looduses toimuvate protsessidega. Selleks peame aga Eesti karude eluolu paremini mõistma ning neid teadmisi üldsusega jagama."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles