Vabadussõjas võidelnute auks lehvivad Eestis lipud

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Eesti lipp lehvib täna emade auks.
Eesti lipp lehvib täna emade auks. Foto: Toomas Erapart

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul on täna Eestis lipupäev.

Täna on vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul Eestis lipupäev. Sinimustvalge Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lippu on oodatud heiskama ka kõik teised kodudes, ettevõtetes ja ühingutes.

Rakvere linnas toimub vabadussõja mälestussamba juures algusega kell 10.30 mälestustseremoonia koos pärgade ja küünalde asetamisega. Tapal algab kell 10 teenistus Tapa linna vanal kalmistul Hans Kõiva ja kolme tundmatu sõduri kalmul, pärast seda suundutakse Tapa linna uuele kalmistule, kus asub Imastu sõjainvaliidide kodu rahula.

28. novembril 1918 ületasid Punaarmee üksused Narva jõe ja sellega algas võitlus Eesti riigi ja siinse rahva iseolemise eest. Vabadussõjas võitlesid noore riigi vaprad kaitsjad Nõukogude Venemaa ja Saksa Landeswehri vastu. Raskes võitluses saavutati edu ja 3. jaanuaril 1920 kell 10.30 algas vaherahu Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel. Eesti väed kaotasid vabadussõjas kokku ligikaudu 6000 inimest, neist 3588 otseses lahingutegevuses.

Tallinnas tähistatakse mälestuspäeva traditsioonilise tseremooniaga Vabaduse väljakul. Kell 10.30 – vabadussõja vaherahu algushetkel 102 aastat tagasi – mälestatakse kõiki Eesti vabaduse eest võidelnuid mälestusminutiga, sellele järgnevad kaitseminister Kalle Laaneti, Tallinna reaalkooli õpilase Mona Reisbergi ning Eesti Korporatsioonide Liidu esindaja Alari Jäägeri sõnavõtud. Vaimuliku palve ütleb peapiiskop emeeritus Andres Põder. Vabadussõja võidusamba jalamile asetatakse pärg Eesti rahvalt, kaitseväelt ja Kaitseliidult ning diplomaatiliselt korpuselt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles