PÖFF alustab uue koolitusprogrammiga Ida-Virumaal

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
PÖFF-i telestuudio.
PÖFF-i telestuudio. Foto: PÖFF

Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF) avab 2022. aastal Ida-Virumaal uue filmialase täiendõppeprogrammi ehitajatele, elektrikutele, õmblejatele, fotograafidele, samuti spetsiifilise erialata, ent aktiivsetele inimestele, kes on huvitatud mitut liiki tehnilistest või administratiivsetest töödest filmigruppides. Programmis saavad huvi ja vabade kohtade olemasolu korral osaleda ka teiste Eesti piirkondade inimesed.

PÖFF, mis juba aastaid on oma rahvusvahelise filmitööstuse konverentsiprogrammi ning loomemajanduse arenduskeskuse kaudu aidanud kaasa Eesti filmitööstuse rahvusvahelistumisele, hakkab nüüd koolitama ka filmigruppide tehnilisi töötajaid: dekoratsioonide ehitajaid, valgustajaid, kostüümikunstnikke, rekvisiitoreid, produtsendi assistente, võttekohtade otsijaid, platsifotograafe jne. Ilma nende spetsialistideta ei ole võimalik filmi teha ega tuua Eestisse suuri välismaiseid filmiprojekte.

Tegu on PÖFF-i täiendkoolitusprogrammi Discovery Campus raames toimuva Eesti esimese süsteemse filmivõttegrupi tehniliste erialade erikoolituse projektiga, kus mentorite ja õppejõududena osalevad Eesti parimad oma ala spetsialistid. Projekti eesmärk on pakkuda eeskätt Ida-Virumaa ettevõtlusele uusi võimalusi ja kasvatada sellega kohalikku tööhõivet, samuti tutvustada peamiselt energeetika ja suurtööstusega seotud kuvandiga Ida-Virumaad teistsuguse nurga alt, et luua pinnas loovettevõtluse arenguks. 

Aasta aega kestvale koolitusele pääseb maakonnast 10 ettevõtet ja 50 inimest, kellest tekib Ida-Virumaale filmitööstuse koostööpartnerite võrgustik. Koolituse lõppedes integreeritakse uute spetsialistide andmed PÖFF-i online-platvormile Creative Gate, mis hakkab tegutsema Eesti filmi- ja loomemajanduse, teenuste ja turisminduse aastaringse veebimüügi- ja -reklaamiplatvormina. 

PÖFF-i juht Tiina Lokk kommenteerib: "Selle täiendõppeprogrammiga proovime aidata Ida-Virumaa inimestel lisaks oma põhierialale omandada uusi oskusi ja teadmisi, samas leida uusi inimesi filmivõttegruppidesse, kus napib just tehnilisi töötajad. Ida-Virumaa pakub huvi nii välis- kui kohalike filmide võttepaigana ning tundus väga loogiline pakkuda ka kohalikele inimestele võimalust filmitööstuses kätt proovida." 

Viimastel aastatel on Ida-Virumaal filmitud näiteks põnevusfilmi "Omerta 6/12", ajaloolist kriminaalfilmi "Apteeker Melchior", spioonipõnevikku "O2" ja ajaloolist draamat "Igitee". Tegutseb Viru Filmifond, mille kaudu on tootjatel võimalik tagasi saada kuni 40 protsenti Ida-Virumaal tehtud kulutustest. 

Projekti finantseerib rahandusministeerium programmist "Regionaalarengu toetuseks" ning selle partneriks on Ida-Viru ettevõtluskeskus. Koolitus algab üldkursusega "Sissejuhatus filmitootmisse", mis toimub 4.–5. ja 11.–12. veebruaril Narvas loomeinkubaatoris Objekt. Kursusel osalemine on tasuta, vajalik on eelregistreerimine. Registreerida saab kuni 20. jaanuarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles