Tänavune teemaaasta rõhutab raamatukogude kasvavat rolli ühiskonnas

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Raamatukogude teemaaasta.
Raamatukogude teemaaasta. Foto: Rahvusraamatukogu

Raamatukogude kasvav roll ühiskonnas jõuab tähelepanu keskmesse. Käesoleva aasta kui raamatukogude aasta üks eesmärke on muuta Eesti enam kui 800 raamatukogu nähtavamaks ning uurida nende rolli neljast aspektist.

Teemaaasta kuulutatakse avatuks 12. jaanuari keskpäeval Viljandimaal Tarvastu raamatukogus, mis on kõige kauem järjepidevalt tegutsenud rahvaraamatukogu Eestis.

Teemaaasta projektijuht Liina Valdre kõneles, et aasta jooksul avatakse raamatukogude neli aspekti. "Esimesel kolmel kuul on raamatukogud fookuses kui kirjandus- ja kultuurikeskused, seejärel kolme kuu jooksul kogukonnakeskustena," nimetas ta. Suvel plaanitakse raamatukogud panna ratastele ja tulla rahva sekka ning aasta viimased kolm kuud otsitakse vastust küsimusele, milline hakkab olema raamatukogude tulevik.

Raamatukogude aastal on oma veebileht, mis hakkab koondama kõiki aasta raames toimuvaid sündmusi ja ettevõtmisi.

Eestis tegutseb 2020. aasta andmetel 871 raamatukogu, millest 521 on rahvaraamatukogud, 315 kooliraamatukogud ja 39 teadus- ja erialaraamatukogud. Iga teine Eesti elanik on raamatukogu lugeja ning aastas tehakse 13 miljonit laenutust, ligi 7 miljonit raamatukogu külastust ja üle 8 miljoni virtuaalkülastust.

Raamatukogude teemaaasta kutsus ellu kultuuriministeerium ja seda veab koostöös 870 raamatukoguga Eesti rahvusraamatukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles