Oleg Gross – “70” aastat ettevõtlikku meest

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Oleg Gross tõusis ettevõtjana pildile juba 1990-ndate alguses ja ehitas üles AS-i OG Elektra ning omanimelise kaubandusketi, kuhu praeguseks kuulub 72 toidukauplust.
Oleg Gross tõusis ettevõtjana pildile juba 1990-ndate alguses ja ehitas üles AS-i OG Elektra ning omanimelise kaubandusketi, kuhu praeguseks kuulub 72 toidukauplust. Foto: Marianne Loorents, erakogu, montaaž

On 1994. aasta. Kaks meest, Oleg Gross ja Tarmo Terav – neil on muide ühine vanaema – istuvad Lepnal Energia kolhoosi vana loomakasvatuskompleksi väravaputkas ja peavad plaani. Oleg on täpselt oma sünnipäeval, 11. jaanuaril palganud Tarmo enda firmasse OG Elektra tegevjuhiks. Kompleks on kole ja mahajäetud. Lagunevad hooned, surnud kanad, vasikapead vana tapamaja juures. Oleg, kes kuue-seitsmeaastasena tahtis saada sovhoosi direktoriks, seletab Tarmole, mis seal kõik tulevikus võiks olla. Ja siis läheb mööda karu. Tarmo vist hästi ei usu. Karu näeb ta oma silmaga – seda ta usub, aga need Olegi plaanid...

Detsember 2021. Pimeneb. Lepnal maandub OG Elektra üks kahest helikopterist. Oleg ja tema poeg Georg Gross tulevad Põlvast, kus päeval avati 72. Grossi Toidukaupade nime kandev kauplus. Oleg viipab külalistele, juhatab nad oma koduuksest sisse ja vabandab: “Juba kohal! Ma lähen teen veel territooriumile ringi peale, vaatan, kuidas siin on läinud – olime ju terve päeva ära.”

“Ta võib hommikul kell kuus ka vaatama minna, kuidas kaubaautod välja sõidavad,” kinnitab Rita Uukkivi, OG Elektra juhatuse liige. Rita töötab Oleg Grossi juures samuti alates 1994. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles