Eesti väikepütid eelistavad talvituda Tapa lähistel

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Väikepütid Valgejõel 2015. aasta veebruaris.
Väikepütid Valgejõel 2015. aasta veebruaris. Foto: Meelis Meilbaum

Linnuhuviline Peep Veedla käis laupäeval koos abikaasa Taimiga rahvusvahelise talvise veelinnuloenduse kesksel loenduspäeval maakonnas ringi ja nägi Tapa vallas Imastul Valgejõel korraga 14 väikepütti. Eestis on märgatud talvitumas üldse 23 väikepütti ning neist kogunisti 20 Lääne-Virumaal: lisaks lindudele Valgejõel on kolme väikepütti nähtud talvitumas Mõdrikul ja kolme Jänedal.

Veedla sõnul on tegemist Eesti absoluutse rekordiga. "Vaatasin e-elurikkuse andmebaasist, kas üldse kuskil kunagi nii palju väikepütte korraga nähtud on, ning leidsin, et sel sajandil on korra küll 14 lindu korraga nähtud, aga see oli Võrumaal 2014. aasta septembris, enne rändeperioodi," ütles ta.

​Talvised väikepüttide hulga rekordid on aga pärit sealtsamast Imastust – 2015. aasta talvel märkas Veedla korraga üheksat väikepütti, kui käis seal koos Virumaa Teataja ajakirjaniku ja fotograafiga. Meelis Meilbaum sai tookord mõned pütid ka pildile. "2018/19. aasta talvel nägin ühe päeva jooksul Valgejõel 11 väikepütti, 2019/20. aasta talvel üheksat. Ega need numbrid ei ütle midagi, kui ei vaata, mis mujal Eestis toimub," jätkas Veedla. "Väljaspool Lääne-Virumaad on tänavu talvel üks väikepütt talvitamas Raplamaal Kohilas, üks Pärnumaal Sindis ning üks Haapsalus. Meie maakonnas on aga lisaks Valgejõe püttidele talvitamas veel kolm lindu Jänedal ja kolm Mõdriku järvel. Seega kokku vähemalt 20 väikepütti kogu Eesti teadaolevast 23 pütist."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles