Ettevõtjaks hakkamise paradoks

, suvereporter
Copy
Lisette Luik
Lisette Luik Foto: Lisette Luik

Ettevõtjaks on tänapäevases Eestis väga lihtne hakata. Viis minutit e-äriregistris, 265 eurot – ja sa oledki ettevõtja! Paar lisaminutit võib protsessile lisada EMTAK-i koodi ehk tegevusala ametliku klassifikaatori ja ettevõtte nime valimine, aga see ongi kõige raskem osa. Põhikirja pole vaja hakata ise kirjutama, sest selle töö on e-Eesti arendajad sinu eest ära teinud, sinu ülesandeks on vaid valida sobiv number, mis mõne lause keskele või lõppu kirjutatakse.

Osaühingu asutamiseks pole vaja isegi kohe osakapitali sissemakset teha, selle tegemiseks võid valida nii pika perioodi, kuni inflatsioon on minimaalse osakapitali sissemakse, 2500 eurot, söönud nii väikeseks summaks, et pärast võib tegu olla pelgalt kuupalgaga, kui sedagi. Tulevikus on sul vaja ka raamatupidajat, aga sellele on veel vara mõelda – arvesta seda lihtsalt oma eelarves ja säilita kindlasti kõik arved, mis su ettevõtte koostab, ning ka need, mis su ettevõttele koostatakse.

Enne ettevõtjaks hakkamist tasub korralikult läbi mõelda ettevõtjaks hakkamise riskid. Esiteks unusta ära riigi abi, sest seni, kuni sul on ettevõte või isegi ettevõtluskonto, ei saa sa ennast töötuna arvele võtta ja tervisekindlustusega saad arvestada vaid juhul, kui su ettevõttel jagub raha, et sulle palka ja riigile umbes 33 protsenti maksudeks maksta. Esimesel paaril aastal võid ära unustada vabad päevad, sest isegi kui sul tekib hetk puhkamiseks, oled sa tõenäoliselt kogu oma raha ettevõttesse investeerinud ning omandanud tagasihoidlikud, askeetlikud eluviisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles