Kommentaar: ravimteed – millal ja miks neid tarbida?

, Südameapteegi proviisor
Copy
Südameapteegi proviisor Külli Teder.
Südameapteegi proviisor Külli Teder. Foto: Erakogu

Eestlaste armastus looduse ja taimede vastu on püsinud juba sajandeid. Paljud meist pöörduvad just külmetushaiguste perioodil, stressirikkal eluetapil või põiepõletiku tundemärkide tekkides ravimtaimede poole.

Kõik taimed ei ole ravimtaimed. Ravimtaimedeks nimetatakse taimi, millel on inimese organismile farmakoloogiline toime. Organismi mõjutav toime võib olla tervel taimel või ainult selle mõnel osal, nagu juurel, lehel, õiel, koorel või viljal. Sagedamini leiavad kasutamist kuivatatud taimed või taimeosad, kuid vahel võib kasutada ka värskeid taimi. Ravimtaimi kasutatakse lähteainena ravimite tööstuslikul tootmisel, kuid ravimtaimed ise ei ole ravimid, vaid kuuluvad ravimisarnaste ainete hulka.

Apteegiriiulitelt leiabki nii taimede baasil valmistatud tööstuslikke preparaate kui ka puhast looduslikku kuivatatud droogi, millest saab kodus valmistada teed või keedist. Valmistamisõpetust järgides saadakse organismile toimet avaldavad ained droogist kätte, kuid täpset toimeaine kogust on pea võimatu hinnata – seda mõjutavad nii taime kasvu-, säilitamis- kui ka kuivatamistingimused. Tööstuslikult toodetud ravimites seevastu on toimeainesisaldus alati teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles