Omavalitsused tulevad elanikele appi biojäätmete sortimisel

Merly Raudla
Copy
Biojäätmed konteineris.
Biojäätmed konteineris. Foto: Madis Veltman

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) toetab 31 kohaliku omavalitsuse biojäätmete kompostrite ja konteinerite ostu 1,475 miljoni euroga. Lääne-Virumaale tuleb tänu toetusele 748 kompostrit ja 790 konteinerit.

KIK-i jäätmetoetustega tegeleva projektikoordinaatori Eduard Sizovi sõnul moodustavad biojäätmed ligi kolmandiku segaolmejäätmetest ning seda just seetõttu, et neid ei ole seni olnud mugav tekkekohal liigiti koguda. Nii satuvadki biojäätmed segaolmejäätmete sekka ja muudavad teiste jäätmete taaskasutuse raskeks, vahel lausa võimatuks. 2023. aasta lõpuks peab olema kõikjal Eestis võimalus ära anda biojäätmeid tekkekohal või siis alternatiivina neid kompostida. "Riik tuli omavalitsustele appi, et võimaldada osta oma piirkonna elanikele kodude juurde paigaldatavad konteinerid ja kompostrid," sõnas Sizov ja lisas, et pärast rahastusotsuse saamist korraldavad omavalitsused hanked konteinerite ja kompostrite soetamiseks ning jagavad need elanikele välja hiljemalt 2023. aastal.

Lääne-Virumaalt sai kõige suurema toetuse, 35 316 eurot (100 kompostrit ja 500 konteinerit), Rakvere linn. "Keskkonnaspetsialist Riin Sikka on teinud head tööd ja mul on hea meel, et saame inimestele abikäe ulatada," kõneles Rakvere linnapea Triin Varek ning lisas, et linnavalitsuses töötatakse välja korda, mille alusel saab konteinerid ja kompostrid elanikele välja jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles