Kõrgtehnoloogiline robotsünnitaja aitas meedikutel kogemusi saada

Eva Samolberg-Palmi
, peatoimetaja
Copy
Viktoria on just ilmale toonud beebi. Teda abistavad koolitajaks olnud neonatoloog ­Ervin Saik ja ämmaemand Kärt Pielberg.
Viktoria on just ilmale toonud beebi. Teda abistavad koolitajaks olnud neonatoloog ­Ervin Saik ja ämmaemand Kärt Pielberg. Foto: Eva Samolberg-Palmi

Väikese inimese sünd on suur ime. Mõnikord võib aga olukord võtta vale pöörde, ohtu satuvad nii ema kui ka laps. Heledapäine Viktoria lamas eile keskpäeval Rakvere haigla sünnitustoas ja vajas elustamist. Õnneks on Viktoria robot ning kogu protsess personalile koolituseks, et reaalsetes olukordades osataks kiiresti tegutseda.

Sünnisimulaator Viktoria jõudis Rakvere haiglasse koos oma vastsündinud “beebiga” Pelgulinna simulatsioonikeskusest, mille meeskond korraldas siinsetele sünnitusosakonna töötajatele sünniajakriitilise situatsiooni koolituse. Üks koolitajatest, neonatoloog Liina Süvari rääkis, et nende meeskond koolitab sünnituspersonali üle Eesti kõikides haiglates, koostööd tehakse ka kiirabiga.

Simulatsiooni käigus mängitakse läbi harva esinevad, kuid keerulised situatsioonid, mis sünnituse käigus ette võivad tulla. “Konkreetne simulatsioon toimub sünnitustoas praktilise tegevusena ning hiljem saab meeskond kõike toimunut üheskoos videopildist vaadata ja analüüsida,” rääkis Süvari, rõhutades, et nende koolituse puhul ongi oluline just töö teine etapp ehk ühine analüüs. “Tahame, et saaksime meeskonnas raske olukorra sünkroniseeritult läbi mängida, ja kui see peaks tulema ette päris elus, siis ei tekiks segadust.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles