Titaandioksiidi enam tulevikus süüa ei tohi

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Maaeluminister Urmas Kruuse.
Maaeluminister Urmas Kruuse. Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Komisjon võttis vastu määruse, millega keelatakse titaandioksiidi (E171) kasutamine toidu lisaainena.

"Keeld tuleneb Euroopa Toiduohutusameti mullu kevadel avaldatud hinnangust, mille kohaselt ei saa pidada aine kasutust toiduvärvina ohutuks," selgitas maaeluminister Urmas Kruuse. Tema sõnul kasutatakse titaandioksiidi paljudes levinud toitudes. Näiteks võib seda leida makrast, kondiitritoodetest ja maiustustest. "Mul on hea meel, et aine kasutamise keelamisega muutub elanike toidulaud ohutumaks," ütles minister.

Et ohutushinnangu kohaselt ei tuvastatud titaandioksiidi tarvitamisega seotud vahetuid terviseprobleeme, antakse nõuetega kohanemiseks üleminekuaeg. Selle kohaselt tohib titaandioksiidi sisaldavat toitu toota kuni tänavu 7. augustini ning müüa minimaalse säilimisaja ehk "parim enne" või tarvitamise tähtpäeva ehk "kõlblik kuni" lõpuni. Määrus jõustub 7. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles