Kokkuhoiunipid elektrienergia tarbimise vähendamiseks

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Elektri hinnatõusu tõttu peavad kliendid tarbimise vähendamiseks mõistlikke otsuseid tegema.
Elektri hinnatõusu tõttu peavad kliendid tarbimise vähendamiseks mõistlikke otsuseid tegema. Foto: Tairo Lutter

Kuna elekter on jätkuvalt kallis, oleks paslik teada, kuidas ja kust on võimalik selle tarbimist kokku tõmmata. Selle jaoks on tehnilise järelevalve amet koostanud koondtabeli, kust on võimalik vaadata, kui palju kulub levinuimate elektriseadmete tööks energiat ja raha.

Praegu on kodutarbijatele kehtestatud hinnalagi 12 senti kilovatttunni kohta ning selle hinnaga on tehtud ka kõik arvutused tabelis.

Lisaks tarbimise vähendamisele soovitab amet raha kokkuhoiuks järgmist: hoolda elektriseadmeid õigel ajal; kasuta nutikaid lahendusi, mis aitavad energiat säästa; võimaluse korral kasuta elektriseadmeid ajal, mil elektrihind on soodsam; asenda valgustites olevad hõõglambid või halogeenlambid leedlampidega; kustuta tuled ruumides, mida sa parasjagu ei kasuta; vali endale sobiv minimaalne toatemperatuur, kui kasutad elektrikütteseadmeid; põrandakütet kasuta vaid vajadusel; kasuta kodumasinaid võimalikult ökonoomselt ja optimaalsetel töörežiimidel; võimalusel vaheta välja oma vanad vähem energiatõhusad kodumasinad energiasäästlikumate vastu; kui sa elektriseadet ei kasuta ega vaja, siis ära jäta seda ooterežiimile, ühendatuna elektrivõrku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles