Vana õllemeistri koduteele lükatakse pidevalt vallid ette

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Veel päev enne foto tegemist oli selles kohas meetrikõrgune vall. Ando Uusküla tellis oma tasku arvelt traktori ja õigesti tegi, sest abikaasa vajas kiirabi ja meedikud polekski majani pääsenud.
Veel päev enne foto tegemist oli selles kohas meetrikõrgune vall. Ando Uusküla tellis oma tasku arvelt traktori ja õigesti tegi, sest abikaasa vajas kiirabi ja meedikud polekski majani pääsenud. Foto: Ain Liiva

Haljala elanikul Ando Uuskülal, endisel talunikul ja enne seda Viru kolhoosi õlletehase juhataja ametit pidanud mehel, läks kops üle maksa ja ta tellis oma tasku arvelt traktori, et enda erateelt kuidagi riigiteele pääseda. Õigel ajal tellis, sest päev hiljem vajas tema abikaasa kiirabi, ja pole teada, kuidas õnnestunuks meedikutel sahameeste lükatud vallidest üle ukerdada.

Ando Uusküla, 74-aastane vanahärra, teeb omast arust kõik õigesti. Elab Haljala aleviku viimases majas kui mööda vana Tallinna maanteed Aaspere poole minna. Hoiab oma poolesajameetrist erateejuppi, mis viib riigiteelt maja väravasse, jõudu ja vajadust mööda korras. Ja siis tulevad riigiteed hooldavad sahad ning sahamehed lükkavad praegustes oludes ligi meetrini ulatuva valli teeotsa ette ja edasi vaadaku Uusküla ise, kuidas tagasi tsivilisatsiooni pääseb. Kusjuures naabrite teeotsad koristatakse lumest puhtaks.

“Ma pole kunagi mangunud. Aga ükskord saab hing täis,” lausus Ando Uusküla. “Kui ma jõuaks, kühveldaks selle teeotsa ise lahti, aga tervis enam ei luba. Puus teeb haiget. Ja iga päev lükatakse kinni! Maksin nüüd Siirile [Heinpõld] 30 eurot, ta saatis oma traktori peale ja selleks korraks sai asja korda, aga miks ma pean teiste tegemata töid tegema?”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles