Mõjust ja silmapaistvusest

Eva Samolberg-Palmi
, peatoimetaja
Copy
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Erakogu

Edetabelid on alati huvitavad, sest need justkui võtavad midagi kokku. Inimesi saab reastada varakuse alusel, pikkuse ja kaalu järgi, hiljuti Eesti muusikaauhindu jagades reastati inimesi ja nende loomingut meeldivuse alusel. Kui rahakoti paksust, inimese pikkust ja kaalu saab mõõta, siis paljud pingeread on tunnetuslikud, nendes on paras kogus subjektiivsust ja emotsioone.

Nii võib tänasest lehest leida taas maakonna mõjukamate loetelu. Oleme Virumaa Teatajas inimesi sel moel reastanud alates 2018. aastast. Esimesel aastal moodustasid tipu 25 tuntud nägu, kahel järgneval poolsada. Sel korral oleme mõjukaid reastanud kolmkümmend.

Alates esimesest mõjukate läänevirulaste valimisest on esikohal trooninud suurärimees Oleg Gross. Võib ju küsida, kuidas see on võimalik ja kas ei muutu edetabeli koostamine sel moel mõttetuks, kui esikohale pretendeerijaid teisi ei olegi. Jah, ikka võib küsida kõike ja spekuleerida võimalike esikohakandidaatide üle. Kahtlemata neid on, sest nagu ma mainisin, on mõjukate listi moodustamine paljuski tunnetuslik.

Oleg Grossi mõjukust tunnetavad järelikult paljud. Igal aastal on ta saanud sada protsenti häältest, ei ole leidunud kedagi, kes tema otsuste kaalus või sõna jõus kahtleks. Teisalt näitab see, et liider püsib läbi aastate kindlalt oma kohal, teatud stabiilsust, ja praeguste ärevate aegade valguses on stabiilsus meile vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles