Sel nädalal tõusis viirusekandjate arv koolides hüppeliselt

BNS
Copy
Koroonaviiruse testimine.
Koroonaviiruse testimine. Foto: Dmitri Kotjuh

Üldharidus- ja kutsekoolidest saadud andmete järgi tuvastati sel nädalal koolides 5641 positiivset testitulemust, mida on märgatavalt rohkem kui eelmisel nädalal, mil positiivseid kiirtestitulemusi oli 3899, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Selle nädala kiirtestimiste tulemused koolides peegeldavad minister Liina Kersna sõnul üldist omikrontüve levikuolukorda riigis ning on koole ja klasse, mis on seetõttu ka lühiajaliselt distantsõppele läinud.

"Testimiste tulemustest selgus, et üle 700 koolitöötaja on viirusekandjad ning mitmed koolid on distantsõppele läinud ka seetõttu, et õpetajad on pidanud koju jääma," selgitas Kersna ja tuletas ühtlasi meelde, et riigil on sõlmitud leping asendusõpetajate programmiga, mille kaudu koolid saavad endale asendusõpetajaid tellida.

"Praeguseks on asendusõpetajad andnud koolides üle 5000 tunni kõikides õppeainetes ja peaaegu kõikides Eesti maakondades, välja arvatud Hiiumaal ja Saaremaal, kuhu nad ka hea meelega vajaduse korral läheksid," märkis Kersna. "Samuti pakume koostöös Tallinna ja Tartu ülikooliga koolidele ja lasteaedadele appi õpetajakoolituse tudengeid abiõpetajateks."

Kersna sõnul on tähtis kasutada kõiki võimalusi, et õpilastel kontaktõpe säiliks.

"Olen tänulik kõigile koolijuhtidele, kes hoiavad ja väärtustavad kontaktõpet ja ei ole kiirustanud korraga kogu kooli distantsõppele saatma, vaid teinud otsuseid konkreetsest klassist, lennust või kooliastmest lähtuvalt," ütles Kersna.

Kuna viiruse levik on laialdane, soovitab ministeerium ka uuel nädalal testida kõiki koolipere liikmeid kaks korda nädalas, et võimalikud viirusekandjad kiirelt avastada. Kersna sõnul pikendas ministeerium Medesto Logistics OÜ-ga sõlmitud kiirtestide ostmise raamlepingut, mis võimaldab koolidel, kel testid juba otsas või kohe saamas, uue nädala teises pooles saada lisakoguse kiirteste.

"Sellest nädalast kehtib koolides ka uuendatud lihtsustatud karantiinikord, mis näeb ette, et vaktsineerimata või põdemata õpilastel tuleb haridusasutuses toimunud lähikontakti korral koju jääda ning teha viienda päeva hommikul kiirtest," märkis Kersna. "Kui kiirtesti tulemus on negatiivne, tohib kooli minna."

Kuna Kersna sõnul peavad paljud terved õpilased lähikontaktsuse tõttu korduvalt koju jääma, on valitsusel kavas uuel nädalal arutada, kas muutunud viiruse leviku tingimustes tuleb üle vaadata ka praegu kehtivad karantiinireeglid.

Sel nädalal andsid koolid teada, et üldhariduskoolides said positiivse testitulemuse kokku 4657 õpilast ja 719 töötajat, kutsekoolides 210 õpilast ja 55 töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles