Vaktsineerimistõendi kehtivusaeg tasub üle vaadata

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Koroonatõend.
Koroonatõend. Foto: Erik Prozes

Veebruari algusest lüheneb COVID-i esimese vaktsineerimiskuuri järel loodud tõendite kehtivus ühelt aastalt üheksale kuule. See tähendab, et ligi 15 000 inimese tõend kaotab kehtivuse. Lisaks muutub tõenditel tõhustusdooside märgistus ja alaealiste kohta käiv info kontrollirakenduses.

Vaktsineerimistõend kaotab kehtivuse inimestel, kelle viimasest vaktsiinidoosist on möödas enam kui üheksa kuud ehk 270 päeva. Oma tõendi peavad patsiendiportaalis digilugu.ee uuendama inimesed, kes on saanud tõhustusdoosi, kuid pole loonud uut tõendit. Samuti need, kes on saanud tõhustusdoosi, kuid kelle esimene vaktsineerimiskuur oli ühedoosiline: nii need, kes said ühedoosilise vaktsiini, kui ka need, kes on viiruse läbi põdenud ja saanud ühe doosi mõnest kahedoosilisest vaktsiinist.

Inimesed, kelle esimene vaktsineerimiskuur lõppes enne eelmise aasta 7. maid ja kes pole saanud tõhustusdoosi, peavad uue tõendi saamiseks selle manustada laskma.

Tõhustusdoosi manustamise järel loodud tõend kehtib aasta pärast selle tegemist.

Uue vaktsineerimistõendi märgistuse saavad inimesed, kelle esimene kuur oli ühedoosiline. Praeguse 2/2-tõendi asemel saab luua uue märkega 2/1-tõendi, mis viitab, et esmane vaktsiinikuur oli ühedoosiline. Sellist märgistust loeb tõhustusdoosiks ka kontrollirakendus ning see on vajalik reisimiseks. 3/3-märgistusega tõendite omanikele ei muutu midagi.

Inimesi, kelle tõend hakkab aeguma, hakatakse sellest teavitama e-kirja teel kahel korral: kuu aega ja kaks päeva enne aegumist. Selleks on vajalik, et inimese eesti.ee aadress oleks suunatud isiklikule e-posti aadressile. Samuti näeb seda infot patsiendiportaalis digilugu.ee ning igaühel on ise võimalik tõendi kehtivust kontrollida skannides oma tõendi QR-kood kontroll.digilugu.ee lehel. Samuti saab kehtivuse kohta infot vaktsineeri.ee veebilehel oleva kalkulaatori abil.

Kui tõendi omanik on alaealine, siis saab koroonatõendi kontrollija selle kohta kontroll.digilugu.ee kaudu nüüd ka teavituse. Alaealiste lõpetatud kuuri kohta käiv vaktsineerimistõend kehtib viisteist kuud. Kontrollija saab rakenduses oranži teate, et peab küsima tõendi omaniku vanust tõendavat dokumenti. Reisimisel on alaealiste tõendi kehtivus sarnaselt täiskasvanute tõendiga üheksa kuud.

Lisaks on praegu ringluses 229 000 tõendit, mis on juba aegunud või kohe aegumas. Need tõendid on loodud enne eelmise aasta 21. oktoobrit, mil tõendite tehniline kehtivus oli 180 päeva. Ka nende tõendite omanikel soovitatakse luua uus tõend ja see kasutusele võtta, sest aegunud tõendeid saab kasutada vaid Eestis ja juhul, kui tõendi kontrollija kasutab kontroll.digilugu.ee rakendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles