Sõmeru kandis on tunda tugevat gaasilõhna, kohale kutsuti ka päästjad

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Gaasilõhn on levinud üle kogu Sõmeru.
Gaasilõhn on levinud üle kogu Sõmeru. Foto: Ain Liiva

Täna ennelõunal kutsuti päästjad Sõmeru tervisekeskusesse, kuna töötajad tundsid tugevat gaasilõhna. Asutuses olevad gaasiandurid aga leket ei tuvastanud. Gaasilõhn levib üle kogu Sõmeru, päästjad on teavitanud Eesti Gaasi.

Gaasilõhn levib üle kogu Sõmeru ja eriti tugevalt oli seda ennelõunal tunda Sõmeru kooli juures.

Päästeameti kommunikatsioonijuhi Seidi Lamus-Tšistotini sõnul teavitasid päästjad Eesti Gaasi ning nende sõnul ei ole Sõmerul hiljuti gaasitöid tehtud. "Eesti Gaasi info kohaselt võib lõhn tulla Roodevälja kandist," sõnas kommunikatsioonijuht.

Eesti Gaasi kommunikatsioonijuht Kersti Tumm edastas, et AS-i Gaasvõrk volitatud esindaja (EG Ehituse töötaja), kes reageeris päästeameti väljakutsele, kontrollis kohapeal olukorda ja gaasilekkeid sündmuskohal ei ole tuvastatud. "Mitteametliku info järgi on tegemist kas maantee- või raudteetranspordist tingitud naftasaaduste reostusega, mida kohalik päästeameti meeskond uurib edasi," seisab teates.

Majapidamisgaasina on Eestis kasutusel kaks eri gaasi: maagaas ja vedelgaas.

Maagaas jõuab Eestisse Venemaalt mööda pikki torustikke ning jaguneb siin kasutajate vahel. Vedelgaas on kogutud mahutitesse ja seda jaotatakse balloonide abil või siis on suurematesse elamurajoonidesse paigaldatud maaalused gaasimahutid, kust edasi liigub gaas torustike kaudu.

Maagaas on õhust kergem gaas, mistõttu lekke korral hakkab see õhuga segunedes kõrgemale tõusma, kuid alati tuleb arvestada, et ventilatsiooni või õhuvahetusega kaasnevad õhuvoolud võivad viia gaasi ka külgsuundades. See tähendab, et üldiselt on lekke korral ohus ülevalpool olevad korterid ja muu, kuid gaas võib liikuda ka kõrval asuvatesse ruumidesse.

Maagaas avaldab inimesele peamiselt lämmatavat mõju. Mürgisuselt see eriti ohtlik ei ole – on kergelt narkootiline. Kui umbes 10 protsenti ruumist on täidetud gaasiga, põhjustab see unisust ning on võimalik ka peavalu ja halb enesetunne. Kui gaasi hulk kasvab 20–30 protsendini, kaasneb sellega ohtlik hapnikupuudus, mis võib kaasa tuua lämbumise.

Nii maa- kui ka vedelgaasile lisatakse väikeses koguses lõhnaaineid, et gaasilekkest oleks võimalik aru saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles