Avalduste laviin äriregistris takistas maanaiste plaani

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval õnnestus Riinal MTÜ neti vahendusel registreerida ja nüüd võivad rahavood külaelu edendamiseks tulla.
Kolmapäeval õnnestus Riinal MTÜ neti vahendusel registreerida ja nüüd võivad rahavood külaelu edendamiseks tulla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mullu detsembris alguse saanud avalduste laviin äriregistris pidurdas külaelu edendamise tarvis loodud mittetulundusühingu registreerimist.

Riina, kes ei soovinud oma täisnime avaldada, rääkis, et mullu tekkis küla tuumikul mõte hakata kohalikku elu edendama. Selleks oli vaja raha. Üks võimalus selle saamiseks on kirjutada projekt, mis siis toetusfondidele esitada. Fondid aga eelistavad mittetulundusühinguid. Seega oli vaja asutada mittetulundusühing ja see nagu kord ja kohus Viru maakohtu registriosakonnas registreerida.

Eelmise aasta detsembri lõpus olid vajalikud dokumendid koos ja Riina asus projekti kirjutamise kõrvalt mittetulundusühingut vormistama.

Selleks oli kaks võimalust: kas esitada vajalikud dokumendid internetis ettevõtjaportaali vahendusel või viia notariaalselt kinnitatud avaldus koos lisadokumentidega registriosakonda.

Et notarid võtavad oma töö eest tasu, ja mitte vähe, siis otsustas Riina interneti kasuks. 30. detsembril vajutas ta viimast korda arvutiklahvi “Enter” ja ekraanile ilmus teade, et avaldus vaadatakse läbi ühe kuni viie tööpäeva jooksul.

Tundus, et e-riik toimib kui kellavärk. Aga võta näpust – möödus nädal, teine, kuid registriosakonnast tagasisidet polnud. Kui avalduse esitamisest oli möödunud kolm nädalat, helistas Riina registriosakonda. Sealt öeldi, et dokumentide läbivaatamine on pikale veninud kohtunikuabide nappuse tõttu. Samuti öeldi Riinale, milliseid parandusi tuleks dokumentides teha, ja anti selleks aega.

Jaanuari lõpus tegi Riina parandused, kuid nüüd ta enam pikalt ootama ei jäänud, vaid viie tööpäeva möödudes haaras taas telefonitoru. Paraku oli selle ajaga leitud uusi puudusi, mille kõrvaldamiseks anti aega 25. juunini.

Projekti esitamise tähtaeg aga läheneb ja õigeks ajaks mittetulundusühingut enam registreerida ei jõua. “Nüüd on see projekt läinud vett vedama,” lausus Riina ja lisas, et tal ei ole registriosakonnale muud ette heita kui seda, et alguses oleks võinud kiiremini tagasisidet anda.

“See oli esimene kogemus, inimene õpib,” jätkas Riina, kes soovi mittetulundusühing ikkagi registreerida ja selle abil koos mõttekaaslastega külaelu edendama hakata maha ei matnud.

Viru maakohtu registriosakonna juhataja Aivar Vimberg selgitas, et mullu anti äriühingutele võimalus oma kapitalimuudatused riigilõivu tasumata ümber registreerida. “Nagu ikka – jäetakse asi viimasele minutile,” sõnas Vimberg, kelle andmetel tõusis registriosakonna koormus detsembris kolmekordseks. Kui varem laekus kuus osakonnale tuhatkond avaldust, millega kaks kohtunikuabi määratletud tähtajaks toime tulid, siis detsembris tuli registriosakonnale üle 3100 avalduse. “Tõeline madin hakkas alates 16. detsembrist,” meenutas Vimberg. Siis sai registriosakond üle 100 avalduse päevas, mõnel päeval üle 280 avalduse. Tollel päeval esitas avalduse ka Riina.

Nüüdseks hakkab Viru maakohtu registriosakonna tavaline töörütm jälle taastuma.

Vimberg ei soovitanud mittetulundusühingu registreerimisel tingimata notari abi kasutada, sest kõik vajalikud dokumendinäidised ja seadus on internetis saadaval, ja kui inimene neid tähelepanelikult järgib, siis saab ühingu registreeritud ka see, kel juriidilist haridust pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles