Almanahh Walk meenutab Rakvere juutide ajalugu

Copy
Samuel Golomb.
Samuel Golomb. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Valga linna juudi koguduse ajalooline infoleht Walk (nr 53, jaanuar 2022) jätkab Eesti maakonnalinnade juudiajaloo tutvustamist. Viimases infolehes on järg jõudnud Rakverre. Almanahhis Walk on varem ilmunud ülevaated juutidest Võrus (nr 41, jaanuar 2021), Viljandis (nr 42, veebruar 2021) ja Pärnus (nr 51, november 2021). Valga juutide ajaloost on kavas koostada eraldi raamat.

Ülevaate autor Sergei Seleznjov on koostanud mahuka ülevaate viiel leheküljel, kogutud on andmed alates aastast 1850. Aluseks on võetud Eesti juudi ajaloo esimese uurija Kopl Joktoni (1902–1957) raamatud ja artiklid, Eesti juudi muuseumi materjalid ning vestlused inimestega, kes olid eri aegadel seotud Rakvere juutide eluga.

Huvitav on märkida, et 1850. aastal oli linnas kaheksa juudi rahvusest nn Nikolai armee sõdurit, kes olid ajutiselt saadetud Rakveresse Tallinnast. Linnarahvas ei teadnud siis juutidest mitte midagi. Räägitakse, et linlased jooksid kokku, et imeinimesi vaadata, ning kõik imestasid, et juudid ei erine kristlastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles