Kaitseväe kuivtoidupakkides jääb puudu vitamiinidest

BNS
Copy
Pikki aastaid säiliv kuivtoidupakk.
Pikki aastaid säiliv kuivtoidupakk. Foto: Sten Mahov

Kui kaitseväe sööklatoit on kohati liiga rammus, siis väliõppuste kuivtoidupakkides jääb puudu vitamiinidest ja teistest vajalikest ainetest, selgus Tallinna tehnikaülikooli toiduteadlaste tehtud kaitseväe menüü ja kuivtoidupakkide uuringust.

Aastatel 2020 ja 2021 uurisid Tallinna tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi teadlased Signe Adamberg, Tagli Pitsi, Kristel Vene ja Kaarel Adamberg kaitseministeeriumi tellimusel kaitseväe ajateenijate toitumist samal ajal nende vere- ja väljaheite analüüsidega, et leida seoseid toidu ja tervisenäitajate vahel. Põhitähelepanu oli suunatud kiudainetele, mille tähtsust tervislikus toitumises teadvustatakse järjest rohkem.

Kuigi ajateenijad söövad ühes ja samas sööklas, näitab uuring, et nende toiduvalikud ja söömisharjumused on siiski erinevad. Selline info saadi ajateenijate endi täidetud toidupäevikute alusel. Sööklas pakutava või õppustel saadud kuivtoidu asemel eelistasid ajateenijad lisaks ostetud pitsat ja muud niisugust toitu, aga ka maiustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles