Väärtusliku taluarhitektuuri toetusvoor avaneb 14. veebruaril

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Väärtusliku taluarhitektuuri toetusvoor avaneb 14. veebruaril. Pilt on illustreeriv.
Väärtusliku taluarhitektuuri toetusvoor avaneb 14. veebruaril. Pilt on illustreeriv. Foto: Tõnu Tunnel

14. veebruaril avaneb väärtusliku taluarhitektuuri toetamise taotlusvoor, mille eesmärk on aidata taluelamute katuste korrastamise kaudu kaasa Eesti traditsioonilise maaarhitektuuri ja maastiku omapära säilitamisele. Toetust saab taotleda talukompleksi kuulunud eluhoonele ehk üksikelamule, mis on ehitatud enne 1940. aastat, ning voorust toetatakse hoonete katuste restaureerimist traditsiooniliste ehitusmaterjalide ja töövõtetega.

"Toetusi jagatakse juba neljandat aastat ning on hea meel tõdeda, et toetuse abil on korda saanud ligi 50 hoone katused," ütles muinsuskaitseameti ehituspärandi osakonna juhataja Kais Matteus. "Taotlusvooru populaarsus näitab, et ajaloolisi taluhooneid hinnatakse nii elumaja kui ka suvekoduna üha enam. Huvi taluarhitektuuri vastu on suur ning on palju omanikke, kes väärtustavad hoonete ajalugu, soovides neid korrastada just traditsioonilisel viisil traditsioonilisi materjale kasutades. Toetusega saame ettevõtlikke omanikke abistada, et säiliks meile kõigile oluline omanäoline ja väärtuslik maaarhitektuuri pärand."

Taotlusvoorust toetatakse tegevusi, mille raames taastatakse või asendatakse taluelamu katusekate ja vajadusel katusekonstruktsioonid, kasutades algupäraseid ehk piirkonnale, hoonetüübile ja ehitusperioodile iseloomulikke materjale ja töövõtteid. Näiteks kui hoonel oli algselt roogkatus, siis toetatakse roogkatuse taastamist, laastkatuse puhul laastkatuse taastamist. Vana eterniidi asendamist uue eterniidiga või teiste uute ehitusmaterjalide kasutamist sellest taotlusvoorust ei toetata.

Vooru kogueelarve on  200 000 eurot. Taotletava toetuse summa peab jääma vahemikku 5000 – 10 000 eurot ning see võib tööde maksumusest moodustada kuni poole ehk omafinantseering tööde eelarvest peab olema vähemalt 50 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles