Sulalumi annab saputajatele kõvasti tööd

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Vaeküla–Ulvi tee näeb muinasjutuline välja, kuid samas on liiklejad ohus, sest puud ja oksad võivad lume raskuse all murduda.
Vaeküla–Ulvi tee näeb muinasjutuline välja, kuid samas on liiklejad ohus, sest puud ja oksad võivad lume raskuse all murduda. Foto: Ain Liiva

Vabatahtlik päästja ja samal ajal arborist Raido Nagel soovitab metsateedel hoida autojuhtidel üks silm taevas, sest sulalumi painutab ja murrab puude oksi. Näiteks Vaeküla–Ulvi teele on moodustunud lumistest puudest ja okstest galerii, mis on silmale kena vaadata, aga samas ohtlik.

Sulalumi võib tavalisest lumest olla oma kümme korda raskem ja lumepuudust meil tänavu teatavasti pole. Plussilähedane temperatuur paneb taimed proovile, sest raskus vajutab oksad maadligi või murrab need sootuks.

Rakvere linnaaednik Anu Otsma rääkis, et linna partneriks olevas hooldusfirmas tegeleb praegustes oludes puude-põõsaste saputamisega lausa spetsiaalne inimene. “Hooldaja käib linna haljasalad läbi ja saputab põõsaid, et lumi liiga ei teeks,” kinnitas aednik. “Tal on tööd ka kalmistuplatsidel. Saputab-raputab nii kõrgelt, kui ulatub, et okste murdumist vältida.” Otsma tõdes, et linna haljaks muutvatel puudel, põõsastel ja püsililledel on praegu raske aeg. “Lund tuleb kusagile ladustada, aga need kuhilad kahjustavad taimi,” rääkis ta. “Maapind pole külmunud ja lumelükkajad tekitavad tahtmatult rööpaid. Eks me kevadel vaata kahjud üle, kuid täitsa kindlalt tulevad need päris suured.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles