Muuseum alustab Rakvere juubeliaastale pühendatud loengutega

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Rakvere linnuses algab loengusari linna ajaloost.
Rakvere linnuses algab loengusari linna ajaloost. Foto: Ain Liiva

Rakvere linna juubeliaastal korraldab SA Virumaa Muuseumid loengusarja Rakvere ajaloost.

Tänavu 12. juunil möödub 720 aastat sellest, kui Taani kuningas Erik VI Menved andis Rakvere linnale Lübecki õiguse. 20. septembril tähistatakse aga 770 aastat linna saksakeelse nimekuju Wesenberg esmamainimisest ja 755 aastat linna eestipärase nimekuju Rakvere esmamainimisest Novgorodi kroonikas (Rakovor, hiljem Rakobor).  

Laupäeval, 19. veebruaril kell 11 on ajaloohuvilised oodatud Rakvere linnusesse kuulama SA Virumaa Muuseumid vanemteaduri Uno Trummi loengut sellest, kuidas Rakvere sai linnaõigused. Sarja esimene loeng käsitleb Rakvere linna kujunemist muinasaja lõpust kuni linnaõiguste saamiseni. "Juttu tuleb muu hulgas Virumaa suurvasallist Dietrich Kyvelist ja tema osast Rakvere kujunemisloos," täpsustas muuseumi vanemteadur Uno Trumm.

Neil, kes soovivad loengule tulla koos lastega, on hea võimalus usaldada oma järeltulijad, kel vanust alates viiendast eluaastast, muuseumipedagoogi hoolde. Lapsed saavad loengu ajal üheskoos mängida keskajateemalisi mänge ja meisterdada. Lasteprogrammis osalemine palutakse varem broneerida.

Järgmine loeng toimub 5. märtsil, mil Uno Trumm tutvustab Rakvere linna piire, linnavõimu ülesehitust, õigusi ja suhteid Liivi ordufoogtiga Rakvere linnuses. Sari jätkub 19. märtsil loenguga, mis annab ülevaate linna kinnisvarast ja hoonestusest keskajal (elamud, avalikud hooned, kirik, klooster) ning keskaegse linna hävimisest Liivimaa sõja alguses. Loengud toimuvad Rakvere linnuses ja kestavad kuni poolteist tundi ja on osalustasuga.

SA Virumaa Muuseumid järgivad kõikides oma tegevustes valitsuse ja terviseameti soovitusi muuseumi turvaliseks külastuseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles