Lumi sunnib jahimehi püsse põõsasse viskama

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Loomade söödaplatsi täitmine naabermaakonnas: Järva-Jaani Jahiseltsi esimees Margus Vaas viib loomadele metsa head-paremat nosida.
Loomade söödaplatsi täitmine naabermaakonnas: Järva-Jaani Jahiseltsi esimees Margus Vaas viib loomadele metsa head-paremat nosida. Foto: Dmitri Kotjuh

Lumerohke talv on muutnud meie metsad postkaardilikult kauniks, kuid jalgsi pea läbimatuks ja pannud pausile ka jahipidamise. Kohalikud jäägrid viivad sõralistele süüa, osa aga sõidavad jahti pidama saartele, kus lund ei ole.

Jahimees Peeter Järvamägi meenutas, et nii palju lund oli viimati 2009.–2010. aastal, tollal veel rohkemgi. Eriti raske on see näiteks metskitsedele, kel on keeruline lume alt toitu leida. Nagu heaks tavaks saanud, täidavad jahimehed kitsede söödapaiku kuiva heina, vilja, juur- ja puuviljade, vahel ka mõne silorulliga.

Sööta pannakse ka metssigadele, kuid mitte üle viie kilo korraga, ütles Järvamägi. Selline norm on kehtestatud sigade katku leviku tõttu ning see toimib rohkem peibutuse kui söötmisena. Terve metssiga peaks olema võimeline oma toidu loodusest kätte saama, katku nakatunud sigade toitmine aitaks neil aga kauem elus püsida ja haigust edasi kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles