Virumaa kirjandusauhind kuulub "Võitlusele tuleviku pärast"

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Tarmo Vahteri "Võitlus tuleviku pärast" pälvis Virumaa kirjandusauhinna.
Tarmo Vahteri "Võitlus tuleviku pärast" pälvis Virumaa kirjandusauhinna. Foto: Raamatu kaas

Virumaa kirjandusauhinna komisjon, kuhu kuuluvad Lääne- ja Ida-Virumaa esindajad, jõudis Jõhvis üksmeelsele otsusele, et auhinna tänavune laureaat on Tarmo Vahter teosega "Võitlus tuleviku pärast. 1933–1936: Pätsi aja rääkimata lood".

Kirgliku ajaloohuvilise Tarmo Vahteri teos tugineb vanadele dokumentidele, ajalehtedele, päevikutele, mälestustele ning ka intervjuudele asjaosalistega.

Autori sõnul paelus teda mõte kirjutada esimese iseseisvusaja kõige õnnelikumast suvest aastal 1936, mil Kristjan Palusalu võitis Berliini olümpiamängudel kaks kuldmedalit, ent ta ei plaaninud spordiraamatut, vaid tolleaegse elu tutvustamist palju laiemalt. Raamat hõlmab tegelasi, kes esindavad ka teisi eluvaldkondi – haridust, kultuuri, kaitseväge, maaelu ja lihtsalt suvitamist. Ja muidugi toonast poliitilist elu. "Mul ei olnud üldse plaanis vapsidest suurt midagi kirjutada. Aegamööda tekkis materjaliga töötades arusaam, et nad mängisid 1930-ndate Eestis väga olulist rolli," nimetas Tarmo Vahter.

Virumaa kirjandusauhind asutati 1989. aastal. Seda annavad ühiselt välja Lääne-Viru Omavalitsuste Liit ja Ida-Virumaa Omavalitsuste Liit. Auhinna esimene laureaat oli Jaan Kross teosega "Wikmani poisid", mullu pälvis võidu Juhani Püttsepa "On kuu kui kuldne laev". 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles