Vallavanem: ministeeriumi inimesed on ikka elust väga kaugel

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Riik tahab prügimajanduse oma õlult omavalitsustele sokutada.
Riik tahab prügimajanduse oma õlult omavalitsustele sokutada. Foto: Eero Vabamägi

Teisipäeval tuli kahelt riigiasutuselt vastuoluline teave. Transpordiamet teatas, et vaatab saabuva kevade eel üle teeäärsete parklate heakorra ja paigaldab vajadusel autos sõidu ajal tekkiva prügi tarbeks täiendavad prügikastid. Keskkonnaminister Erki Savisaar saatis aga omavalitsusjuhtidele kirja, milles palub säilitada maanteede ääres paiknevad prügikastid ning luua võimalus jäätmeid liigitada.

Minister põhjendab omavalitsusjuhtide poole pöördumist asjaoluga, et transpordiamet plaanib kärbete tõttu kaotada riigimaanteedeäärsetest parklatest tualetid ja jäätmekonteinerid, mille ülalpidamine ja tühjendamine maksab 730 000 eurot aastas. Selleks et jäätmed ei satuks edaspidi loodusesse, palub keskkonnaminister omavalitsustel jäätmekogumine transpordiametilt üle võtta.

Minister viitas kirjas, et kehtivate seaduste järgi on kohalikel omavalitsustel kohustus korraldada jäätmehooldust ja heakorda. See hõlmab ka avalike jäätmekonteinerite paigutamist ja tühjendamist, mistõttu oleks reeglipärane, kui maanteedeäärse jäätmekogumise korraldaks samuti kohalik omavalitsus. Liiati saavat omavalitsused kogumiskohtade haldamisel ka väärtuslikku infot. "Kui maanteede ääres on palju kodumajapidamistest pärit segaolmejäätmeid, peab lähipiirkonnas olema veel majapidamisi, mis ei ole korraldatud jäätmeveoga hõlmatud," selgitas keskkonnaminister. "Prügistamine annab omavalitsusele teada, et vastavate jäätmete kogumislahendusi on vähe, jäätmeteenus on kättesaamatu või on info jäätmelahenduste kohta puudulik," lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles