Video ja galerii Medyka piiripunktis võetakse sõjapõgenikke soojalt vastu

Copy
Ukraina sõjapõgenikud Poola-Ukraina piiril Medyka piiripunktis.
Ukraina sõjapõgenikud Poola-Ukraina piiril Medyka piiripunktis. Foto: Ain Liiva

Poola-Ukraina Medyka piiripunktis oli pühapäeva lõuna ajal rahulik, põgenike voog oli sujuv. Laupäeva pärastlõunal oli olukord olnud märksa ärevam, kuna piiriületajaid oli kordades rohkem.

Medyka piiripunkt oli laupäeva pärastlõunal olnud oluliselt suurema koormuse all kui pühapäeva lõuna ajal. Poola vabatahtlikud teadsid rääkida, et Ukraina linnades on kehtestatud komandanditund ja liikuma pääsetakse alles hommikul. "Kuna paljud põgenikud tulevad jala, on olukord ettearvamatu. Hommikul liikuma saades võivad nad jõuda alles õhtul," rääkis vabatahtlikuna toitu pakkuv Aleksy.

Poola on korraldanud sõjapõgenikele väga hea vastuvõtu. Mõnekümne meetri kaugusel piirist on kohe võtta soojad riided, vesi, toit ja hügieenitarbed. Samuti jagatakse piiripunktis nii inglise, poola, vene kui ka ukraina keeles teavet, kuhu edasi suunduda. Kelle jalad enam sammuda ei jõua, neid viib lähedal asuvasse Przemyśli kesklinna liinibuss.

Samasse piirkonda saabub põgenikke ka rongiga. Lvivist Poola linna Przemyśli suunas väljuvates rongides on sõit tasuta ja seetõttu ka tunglemine nendele suurem. Rongidega saabub linna 500–1000 põgenikku kahe tunni jooksul, seda olenevat rongi vagunite arvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles