Fine5 asendab võltsuudised hapra iluga

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
"Habras ilu" puudutab meis kulgevat aega ja olemise haprust.
"Habras ilu" puudutab meis kulgevat aega ja olemise haprust. Foto: Fine 5

Tantsuteater Fine5 toob Rakverre fake news’i ajastut peegeldava lavastuse “FN” asemel lavastuse “Habras ilu”. “Ma väga loodan, et inimesed, kes tulevad teatrisse, lepivad selle meelte rännakuga,” lausus lavastaja Tiina Ollesk.

Lavastusega “Habras ilu” võtab Fine5 ette teekonna kehameele sügavamale territooriumile, pindmistest mõtte- ja liikumiskihtidest kaugemale, et uurida inimese elupulsi tuksumist selle hapramas staadiumis. Õigusega olla muutuv, teistsugune ja sellest erilist ilu ammutav. See on samm võõrandumise poole argise maailma olmelistest peibutustest ja välise kattevõõba lummusest.

Koreograaf Tiina Olleski sõnul on lavastuse loomise inspiratsiooniallikaks parkinsonismist mõjutatud keha jälgimine. “Vaadeldes oma ema, kuidas ta mõte töötab, kuidas keha liigub ja toimib, märkasin tema teistsuguses olemises midagi väga kõnekat ja ilusat. Selles hapras staadiumis kohtuvad vaimu ja füüsise erilisus, elutarkus ja loomulikkus, mis inspireerisid mind koreograafina.” Ollesk rõhutas, et lavastuse eesmärgiks pole parkinsonismi ilmingute kopeerimine või reprodutseerimine laval, pigem on läbitud loomeprotsess viinud eemale paljudest harjumuspärase tantsumaastiku loomekujunditest, et leida teistsuguse liikumisteksti kujundikeel. “Oluline on minu jaoks ka see, et vaatajate ette astuvad sügavama elu- ja lavakogemusega tantsijaisiksused. Usun, et see rännak julgustab meid kõiki nägema, et tantsukunst on rikas ja võib ka meie ­kultuuriruumis olla aktsepteeritud täiskasvanud, küpse ­inimese tõsiselt võetava loomingulise väljendusvahendina.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles