Videolõik filmist, kus piirivalvurid meid "aborigeenideks" kutsuvad Nõukogude piirivalve kinkis “aborigeenide” lastekodule jalgrattaid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Nõukogude piirivalvurid tutvuvad Rakveres “aborigeenide” eluga.
Nõukogude piirivalvurid tutvuvad Rakveres “aborigeenide” eluga. Foto: Ekraanitõmmis

Mitte midagi uut siin ilmas pole. Nii nagu Venemaa-Ukraina sõjaga kaasneb ulatuslik propagandalaine, oli see ka 1990. aastal, kui lagunev koloss ehk NSV Liit üritas teha head nägu ja kutsus lastekodulapsi suurena piirvalvuriteks hakkama. Needsamad piirivalvurid nimetasid muide ühes varasemas mängufilmis eestlasi aborigeenideks.

Nõukogude ajal oli peaaegu kogu Eesti põhjarannik ja saared piiritsoon, kuhu vastava loa ettenäitamisel tohtisid siseneda vaid kohalikud elanikud. Näiteks kui sissekirjutus oli Rakveres, siis Rutjale või Eismale randa minna ei saanud. Muide, Venemaal eksisteerivad sellised piiritsoonid tänase päevani, ulatudes kohati kuni 50 kilomeetrit sisemaale.

1990. aasta alguses üritasid aga Nõukogude Liidu piirivalveväed, kel oli Rakveres Pikal tänaval staap ja helikopterite lennuväli, head nägu teha ja kohalikele “aborigeenidele” meele järgi olla. Väljend “aborigeenid” kõlab muide Nõukogude piirivalvuritest rääkivas mängufilmis “Häirelend”, kui üks piirivalve vanemleitnant ütleb, et “lähen tutvun aborigeenide eluga”, ja järgmistes kaadrites on ta juba Rakvere linna vahel. See film võetigi valdavalt üles praegusel Lääne-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles