Riik muutis seadust praegu ja tulevikus Eestis töötavate ukrainlaste heaks

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Ukraina töölised Eesti maasikapõllul.
Ukraina töölised Eesti maasikapõllul. Foto: Tairo Lutter

Ukraina kodanikud, kelle Eestis viibimise alus on peatselt lõppemas, tohivad Eestis ajutiselt edasi viibida. Ühtlasi saavad sõjapõgenikud kohe siin töötamist alustada, kui tööandja on nende lühiajalise töötamise registreerinud, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt nentis, et Ukraina kodanikel on Venemaa agressiooni tõttu praegu väga ohtlik kodumaale naasta.

"Minu poole on pöördunud hulk ettevõtjaid, kes on mures oma töötajate viisade ja lubade lõppemise pärast, kuid riik on siin juba teinud vajalikud sammud, et võimaldada neil ohutult Eestisse jääda," lausus minister. 

Juba Eestis viibivad Ukraina kodanikud ei pea viisa või muu viibimise aluse pikendamist taotlema. Kui Ukraina kodanik soovib Eestis töötamist jätkata, peab tema tööandja selle taas registreerima politsei- ja piirivalveametis (PPA). Eestisse saabuvad Ukraina sõjapõgenikud pääsevad siia viisavabalt, nende tööle asumiseks tuleb aga tööandjal registreerida PPA-s lühiajaline töötamine. Sutt toonitas, et nii riik kui ka ettevõtjad peavad olema valmis Ukraina inimesi igati toetama ja see tähendab ka nende siin viibimise ja siia saabumise lihtsustamist, samuti töövõimaluste pakkumist.

"Selleks vajaliku bürokraatia vähendamine on vähim, mis me teha saame. Samuti oleme nii Euroopa Liidu kui valitsuse tasandil lähiajal arutamas, kuidas Ukraina sõjapõgenike Eestis elamist ja töötamist ning nende sotsiaalset kindlustunnet veelgi toetada," märkis minister. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles