NÄDALA LIND Sinitihane

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Sinitihane söögilaual.
Sinitihane söögilaual. Foto: Peep Veedla

Sinitihane, ukraina keeles cини́ця блаки́тна, on ainus meie linnuriigi esindaja, kel on Ukraina lipu värvides sulestik. Paljud meist kannavad praegusel ajal Ukrainale toetuse avaldusena rinnas sinikollast lindikest, sinitihane on seda värvikombinatsiooni kandnud aegade algusest.

Tõsi, ega need lipuvärvid sinitihasele siiski ukrainlaste silmis mingit eristaatust pole andnud. Ukrainlaste jaoks on 270 Ukrainas pesitseva linnuliigi hulgas tähtsatel positsioonidel hoopis toonekurg (püha lind, kelle naabrus ennustab õnne), pääsuke (jõukuse ja sugulassidemete sümbol) ja kägu (peakaitseingel, kelle käes on paradiisi võtmed). Sinitihane osutus populaarseimaks linnuks hoopis Tšehhis, kui seal 2017–2018 rahvuslindu püüti valida.

Hoolimata sinitihase korralikust edumaast kõigi teiste linnuliikide ees jäi ta rahvuslinnuks valimata üksnes seetõttu, et rahvuslind jäeti seekord siiski liiga vähese hääletusel osalenute arvu tõttu valimata. Tubli kolmanda koha saavutas sinitihane 2015. aastal Rootsis toimunud rahvuslinnu konkursil (on tema sulestik ju ühtlasi Rootsi lipu värvides) ning samal aastal Suurbritannias toimunud konkursilgi jõudis sinitihane esikümnesse, seitsmendale kohale. Tunnuslinnuks on sinitihane valitud Soomes Satakunta maakonnas ja Norras Buskerudi maakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles