Keskkonnaamet: Eestis ei ole vaja jooditablette võtta

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Jooditabletid.
Jooditabletid. Foto: Pichi Chuang

Eestis puudub vajadus jooditablettide manustamiseks, et kaitsta end võimaliku kiirgusohu eest, sest võimalikud ohuallikad jäävad meist kaugele, teatas keskkonnaamet.

Ukraina tuumarajatised asuvad Eestist nii kaugel, et kui sõjategevuse tõttu peaks seal ka kiirgusõnnetus juhtuma, hajub selle tagajärjel tekkida võiv saastepilv enne Eestisse jõudmist sellisel määral, et see inimestele ohtu ei kujuta. Joodiprofülaktikat on peetud vajalikuks õnnetuse korral ainult tuumajaamade vahetus läheduses ehk umbes 5–10 kilomeetri raadiuses.

"Kinnitame veel kord Eesti inimestele, et puudub vajadus osta tagavaraks jooditablette, sest nende sisse võtmine on põhjendatud vaid õnnetuspaiga lähipiirkonnas, kui õhku satub suures koguses radioaktiivset joodi. Jood ei aita kiirguse vastu üldiselt, vaid kaitseb ainult kilpnääret radioaktiivse joodiga küllastumise eest. Arvestades Eesti kaugust Ukrainast ning võimaliku saastepilve liikumiskiirust ja hajumist, ei ole joodiprofülaktika meie riigis vajalik," rääkis keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles