Päästetööde juhid ei piirdu enam rikkujaga vestlemisega

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Päästetööde juhi tunneb riietuse või kiivri järgi. Pildil kannab päästetööde juht punast riietust. Aga juhiks võib saada ka esimesena sündmuskohale jõudnud meeskonna vanem, kelle tunneb ära sinise kiivri järgi. Meeskonna vanem on pildil päästetööde juhist vasakul.
Päästetööde juhi tunneb riietuse või kiivri järgi. Pildil kannab päästetööde juht punast riietust. Aga juhiks võib saada ka esimesena sündmuskohale jõudnud meeskonna vanem, kelle tunneb ära sinise kiivri järgi. Meeskonna vanem on pildil päästetööde juhist vasakul. Foto: Marianne Loorents

Möödunud aasta teises pooles käivitas päästeamet prooviprojekti, mis laiendab ametnike ringi, kellele on antud õigus tuleohutusnõuete rikkumise avastamisel algatada väärteomenetlus.

Senini kehtis päästeametis olukord, kus menetlusõigus oli ainult ohutusjärelevalve inspektoritel. Samas avastavad palju rikkumisi just operatiivtöötajad, kes teevad järjest rohkem ennetustööd või tuvastavad tuleohutusnõuete rikkumise tulekahju kustutamise järel. Siiani puudus neil võimalus õiguslikult rikkujat väärteomenetluse raames korrale kutsuda, vaid rikkumisest tuli teavitada inspektorit. "Tihti aga juhtub, et inspektori tööpäevad on juba planeeritud ja kontakt inimesega saavutatakse alles mõne päeva pärast, mis tekitab ebasobiva viite rikkumise avastamise ja menetluse vahel ega paranda seetõttu rikkuja käitumist," selgitas ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe.

Pilootprojekt on suunatud tuleõnnetuste ja ennetuse käigus avastatud tuleohutusnõuete rikkumiste vähendamisele. "Tundub justkui karm tulekahju järel inimesele veel trahv ka teha, aga kui tuleohutusnõudeid on rikutud ning enda või teiste inimeste elu ja vara on ohtu seatud, siis on trahvi rakendamine ka põhjendatud," sõnas Tähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles