Kiri: sissetulekute kasv lubas trotsida hinnatõusu

Copy
Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben.
Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben. Foto: Sander Ilvest

Optimistlikud meeleolud koroonaviirusega võitluses ja suhteliselt vähesed tegutsemispiirangud hoidsid eelmise aasta lõpus kiiret majanduskasvu. Hinnatõus pärssis majanduse reaalkasvu, aga kiirendas nominaalset. Aastavõrdluses kahekordistus neljandas kvartalis välisturism.

Majanduskonjunktuur paranes eelmisel aastal kiiresti ja jõudis haripunkti sügiseks, kus see on suures plaanis püsinud kuni veebruari alguseni. Sissetulekute aastased kasvunäitajad olid neljandas kvartalis sarnaselt teise ja kolmanda kvartaliga väga kiired. Palgatulu kasv kiirenes keskmiselt üle 10 protsendi ja kasv oli kahekohaline paljudel tegevusaladel. Ainukesena kogesid palgatulu langust energeetika ja meelelahutuse valdkond.

Kuna viirusekriisi mõju tegevusaladele oli 2020. aastal erinev, annab adekvaatsema pildi majanduse taastumisest võrdlus kahe aasta taguse ajaga. Sellest on näha, et konkurentsitult enim on kokku tõmbunud majutus-toitlustussektor, kus palgatulu langus võrreldes kriisieelse tasemega on endiselt 13 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles