Metallitööstuses lüüakse häirekella

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Vanametalli hinnatase on enneolematult kõrge.
Vanametalli hinnatase on enneolematult kõrge. Foto: Margus Ansu

Heitlikus maailmamajanduses on lisaks energeetikasektorile juba tugevalt pihta saanud metallitööstus. Väga suur osa Eestis kasutatavast metallist on pärit Venemaalt, Valgevenest ja Ukrainast. Näiteks nikli hind on alates Venemaa sissetungist Ukrainasse tõusnud enam kui kaks ja pool korda, käies korraks ära ka neli korda kõrgema hinnataseme juures.

Enneolematult segase olukorra tõttu metalliturul väldivad eksperdid spekuleerimist, mis edasi saab, kuid praegust seisu hinnates võib järeldada, et ees ootavad väga keerulised ajad. "Koroonaaeg oli ilmselt nohu selle kõrval, mis praegu ees ootab," sõnas metsaveotõstukite ja põllumajandushaagiste tootmisega tegelevatele ettevõtetele allhanketeenust pakkuva Metallituba OÜ juhatuse liige Triin Toming.

Metalli hinnad on alates Venemaa invasioonist Ukrainasse järsult ja järjepidevalt tõusnud, üha enam metalli edasimüüjaid lihtsalt kaupa ei paku. "Esimestel sõjapäevadel oli metalli küll suure juurdehindlusega saada, kuid juba on tulnud esimesed märgid ka sellest, et materjali lihtsalt ei ole ega ole ka tulemas," jätkas Toming.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles