Lääne-Virumaa lapsed käisid mullu kõige vähem hambaarsti juures

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Röntgenipilt hammastest.
Röntgenipilt hammastest. Foto: Eero Vabamägi

Mullu tasus haigekassa inimeste hambaravi ja hambaravi hüvitiste eest ligi 62 miljonit eurot, mis on 13 protsenti enam kui aasta varem. Enim kasutasid riigi pakutavat tasuta hambaravi teenust Saare, Võru, Jõgeva ja Tartu maakonna lapsed. Endiselt jõuavad kõige harvem hambaarsti vastuvõtule Lääne-Virumaa, Ida-Virumaa ja Valgamaa lapsed.

Kui võrrelda aasta varem tehtud kulutustega, siis kasvasid 2021. aastal peaaegu kõik hambaraviga seotud kulud, samuti oli ravijuhtude hulk suurem kui 2020. aastal. 2022. aasta eelarves on haigekassa suunanud hambaravisse juba 67,8 miljonit eurot.

"Kasvu põhjuseks oli see, et 2020. aastal piiratud plaanilise ravi tõttu lükkasid inimesed hambaarsti külastuse uude aastate. Samuti mõjutas teenuse kasvu lepingupartnerite lisandumine," selgitas haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann.

Täiskasvanute hambaravihüvitiste eest tasus haigekassa üle 16 miljoni euro ja hüvitisi kasutas ligi 319 000 täiskasvanut. Kõik ravikindlustatud täiskasvanud saavad aastas 40 eurot hambaravihüvitist, patsiendil endal tuleb tasuda 50 protsenti arvest. 40-eurost hambaravihüvitist kasutas mullu 189 000 täiskasvanut ligi seitsme miljoni euro eest. 2021. aastal kasutas hüvitist 20 000 inimest rohkem kui aasta varem.

Kõrgendatud hüvitist, 85 eurot aastas, saavad rasedad, alla üheaastase lapse emad, vanadus- ja töövõimetuspensionärid, osalise või puuduva töövõimega inimesed, samuti suurenenud hambaravivajadusega inimesed. Hüvitist kasutas mullu ligi 130 000 inimest 9,5 miljoni euro eest.

Sellest aastast aga laienes kõrgema piirmääraga hüvitist saavate inimeste sihtrühm. "85-eurost hüvitist saavad nüüd kasutada ka töötukassas registreeritud töötud ja sotsiaalhoolekande seaduse alusel toimetulekutoetust saavad inimesed. Sellega soovime parandada hambaraviteenuse kättesaadavust vähem kindlustatud täiskasvanud elanikkonnale. Väiksema sissetulekuga leibkonnad ja töötud on need elanike rühmad, kes suurte kulude tõttu ei saa endale hambaravi lubada," rääkis Friedemann.

Proteesihüvitisele kulus haigekassal 7,2 miljonit eurot.

Kuni 19-aastaste hambaravi ennetusele ja ravile kulus mullu haigekassal 27 miljonit eurot. Aasta varem aga kolm miljonit eurot vähem. Laste ortodontiateenuse eest tasutakse teatud juhtudel ning eelmisel aastal sai teenust 20 444 last üheksa miljoni euro eest.

3−19-aastastest lastest ja noortest käis eelmisel aastal riigi kulul hambaravil 59 protsenti sihtrühmast. Kõige usinamad hambaarsti juures käijad olid 6–11-aastased. Enim kasutasid riigi pakutavat tasuta hambaravi teenust Saare, Võru, Jõgeva ja Tartu maakonna lapsed. Endiselt jõuavad kõige vähem hambaarsti vastuvõtule Lääne-Virumaa, Ida-Virumaa ja Valgamaa lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles