Ukraina viljakriis meid otseselt ei mõjuta

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Ukraina viljapõldudest suur osa sel aastal külvi ei näe. Pildil Ukraina sõdurid ületamas põldu Kiievi lähistel.
Ukraina viljapõldudest suur osa sel aastal külvi ei näe. Pildil Ukraina sõdurid ületamas põldu Kiievi lähistel. Foto: Dimitar Dilkoff

Sõda Ukrainas mõjutab ühel või teisel viisil meie majanduse kõiki valdkondi, hinna rekordilised liikumised tekkisid ka teraviljaturul. Teravilja puudujääki Eestis õnneks karta pole, küll aga peavad põllumehed selle kasvatamiseks vajalikke väetisi sisse tooma senisest pea poole kallimalt.

Ukrainast on ajalooliselt räägitud kui Euroopa viljaaidast, sõjaline konflikt piirkonnas aga jätab aida tuleval sügisel peaaegu tühjaks. Juba sõja esimestel päevadel kerkisid nisu, rapsi ja maisi hinnad maailmaturul ligi 20 protsendi võrra.

Teravilja hind on tõusmas siingi ning mõjutab varsti ka tarbijat. Kuid viljast puudu meil õnneks ei tule – kõikidest põllumajandussaadustest on Eesti kõige paremini varustatud just teraviljaga. “Ukraina sõda puudutab meid niipalju, et see kogus jääb nüüd maailmaturul puudu, mis Ukraina on viimastel aastatel müünud,” ütles AS-i Baltic Agro arendusjuht Margus Ameerikas. “Selle võrra on hinnad tõusnud ja meil on lihtsam seda müüa, kui konkurents on väiksem.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles